Tetka Saveta

ZAUVEK SE OTARASITE MRAVINJAKA IZ DVORIŠTA! 6 efikasnih načina koji će vam pomoći da rešite veliki i uporni problem!

Mravinjak u bašti ili dvorištu može biti izuzetno ružan, ali i opasan zbog velikog broja tih insekata koji mogu da unište vaše cveće i svakog trenutka uđu u vaš dom odakle ćete ih se rešiti teškom mukom.

10.07.2022 13:00

ZAUVEK SE OTARASITE MRAVINJAKA IZ DVORIŠTA! 6 efikasnih načina koji će vam pomoći da rešite veliki i uporni problem!
shutterstock.com/Pixabay.com

Pojava mrava u bašti ili dvorištu može biti veoma neprijatna. Ne samo što ti mali insekti mogu da oštete vaše biljke i cveće, već svakog trenutka oni mogu da pronađu put i u unutrašnjost vašeg doma,  što je dodatni problem.

Oni umeju da budu uporni i da se pojave svuda, čak i na najneobičnijim mestima, i uvek jurišaju na ostatke hrane. Dovoljno je da vam u kuhinji padne najmanja mrvica hleba i eto na stotine njih koji će je okupirati u trenu.  Problem se dodatno pogoršava ukoliko mravi naprave gnezdo, odnosno mravinjak, u vašoj bašti, što je takođe proces koji se dešava buvalno preko noći. Takođe, čitav problem se ni tu ne zaustavlja jer, gde je jedan mravinjak, pored njega iz trena u tren nastavljaju da niču i mnogi drugi. 

Međuim, uzimajući u obzir savete stručnjaka za baštovanstvo, Srećna republika vam donosi 6 načina da se otarasite mrava iz vašeg dvorišta i bašte. I to zauvek! 

shutterstock.com

Mravi se brzo i lako uvuku u kuću, a onda je teško oterati ih

1. Vrela voda

Vrela voda je brz, jednostavan, jeftin i efikasan način da oterate mrave iz mravinjaka. Veću šerpu vrele vode sipajte na uzvišenje gneza, posebno na ulaze. Taj postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta pre nego što ih zauvek proterate iz vaše bašte.

2. Alkoholno sirće

Obično alkoholno sirće je efikasan način da se jednom za svagda oslobodite mrava. Jedino što je problem što će vam biti potrebna njegova veća količina kako biste uspeli da ih uništite. Recept je jednostavan i dovoljno je da 1 litar sirćeta sipate u mravinjak. U dodiru sa kiselinom ovi insekti će poumirati ili jednostavno pobeći glavom bez obzira. Ukoliko iz prvog ne uspete da ih uništite, postupak ponovite nekoliko puta.

3. Sapun i ulje

Kombinacija sapuna i ulja je još jedan način da proterate mrave iz svog dvorišta ili bašte. Pomešajte pola kašičice sapuna sa jednom i po kašičicom ulja. Najbolje deluje maslinovo ili ulje od repice. Te sastojke dobro izmešajte sa litrom vode i tečnost sipajte u bocu sa raspršivačem. Rastvorom isprskajte mravinjak, posebno ulaze u gnezdo. Postupak ponovite više puta, sve dok ne budete sigurni da ste ih skroz uništili.

4. Borna kiselina i šećer

Nije tajna da mravi vole slatko, posebno šećer, pa ukoliko se oni nađu u kući posuda sa šećerom će biti prva na udaru. Da biste se otarasili mrava pomešajte bornu kiselinu i tu namirnicu dok ne dobijete pastu i smesu stavite blizu ulaza u gnezdo. Ubrzo ćete primetiti da su insekti potpuno nestali.

Pixabay.com

Mravi ne podnose miris lavande pa ako je niste posadili u bašti pokušajte da se otarasite mrava sa uljem ove biljke

5. Bebi-puder

Možda zvuči čudno, ali bebi-puder, odnosno talk, jeste efikasno sredstvo za borbu protiv mrava. Dovoljno je da ga pospete oko mravinjaka, na sve ulaze u gnezdo i na putanji mrava i oni će veoma brzo pobeći glavom bez obzira. Bebi-puder sipajte po lepom i sunčanom danu, bez vetra, jer on može da ga raznese. Mana tog sredstva je što će se isprati kad padne kiša, pa tad ponovite postupak. Dobra strana je što je bebi-puder bezopasan za kućne ljubimce i vaše cveće.

6. Lavanda i menta

Mravi su, verovali ili ne, osetljivi na mirise. Posebno im smetaju lavanda i menta, zato posadite te biljke po bašti kao najbolju zaštitu i preventivu od pojave mrava. Ukoliko su oni već napravili gnezdo, može da vam posluže esencijalna ulja te dve biljke, kojim ćete poprskati mravinjak. Dobra stvar je što mravi, kad jednom osete miris lavande i mente, beže sa tog prostora i više se neće vratiti u vaše dvorište ili baštu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)