Tetka Saveta

Ovaj CVET ČUVA OD ZLOBNIH POGLEDA! Morate ga imati na terasi ili u dvorištu!

Reč je o višegodišnjoj puzavici koja brzo raste i cveta u žutoj, narandžastoj, beloj ili plavoj boji sa izrazitom crnom tačkom u sredini.

08.07.2022 10:00

Ovaj CVET ČUVA OD ZLOBNIH POGLEDA! Morate ga imati na terasi ili u dvorištu!
Foto: Shutterstock

Radoznali pogledi komšija često su problem tokom letnjih meseci kad više vremena provodimo na terasi ili u dvorištu. Postoji cvet za koji se veruje da čuva porodicu od zlobnih pogleda pogleda suseda a uz to je i prelep ukras za vaš balkon ili dvorište.

U pitanju je penjačica pod imenom crnooka Suzana. Ime je dobila po izgledu cveta koji može biti žute, narandžaste, bele ili plave boje sa izrazitom crnom tačkom u sredini. U Nemačkoj je poznata kao "Crna Suzana", Španci je zovu oko pesnika ili oko ptice.

Pixabay.com

Ima izrazito crnu tačku u sredini pa cvet podseća na oko

Kako se sadi

Crnooka Suzana ili Tunbergia kako je još zovu je višegodišnja puzavica poreklom iz tropskih predela Afrike, a raste kao divlje cveće uz rubove brazilskih šuma i na Havajima. Dosta brzo raste i može da dosegne do tri metra u dužinu pa joj je potreban oslonac u vidu rešetke kad postaje odlična dekoracija za gole zidove. Ukoliko je zasadite na terasi vrlo brzo će formirati prelepu i mirisnu cvetnu zavesu koja će se u vidu slapova spuštati sa balkona i ujedno vas štititi od radoznalih pogleda komšija.

Nije zahtevna za održavanje lako se razmnožava semenom. U rano proleće seme se poseje u saksije u plodnu i propusnu zemlju. Seme se seje plitko tik ispod površine, a potom se saksija poklopi parčetom papira koji se uklanja čim se pojave mlade biljčice. Listovi su srednje zelene boje jajolikog do srcolikog oblika nazubljeni po ivicima i blago dlakavi. Crnooka Suzana obilno cveta od aprila do oktobra a radi boljeg rasta i cvetanja biljku treba prehraniti jednom u 10 dana tečnim đubrivom.

Zalivanje tokom leta

Crnookoj Suzani odgovara sunčana pozicija na balkonu ili u dvorištu ali ne direktno jako letnje sunce uz obaveznu zaštitu od vetra koji ne podnosi. Ne prija joj kišno i hladnije leto jer traži dosta sunčeve svetlosti.

Ovo prelepo cveće voli vodu pa je tokom letnjih žega potrebno zalivati 2 puta dnevno ujutru i uveče. Prilikom zalivanja izbegavajte da kvasite listove i obavezno proverite da se voda ne zadržava u saksiji odnosno da je propusnost zemlje dobra kako ne bi istrulio koren.

 

 

Kao i sve puzavice i ova biljka voli da se penje oko postavljenog štapa i uvija se u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu. Treba voditi računa da je štap odgovarajuće veličine kako bi izdržao težinu biljke. Možete postaviti i nekoliko manjih štapova uz ivicu saksije a biljka će se za njih hvatati i formirati cvetni šator.  

Kao i svako letnje cveće i ova biljka ne podnosi zimu i hladnoću pa je krajem oktobra treba uneti u kuću jer će je prvi mraz uništiti. Pre pripreme za prezimljavanje obavezno je orežite kako bi lakše pregurala zimu a u proleće je presadite. Čim pusti novo korenje i ojača slobodno je iznesite na balkon pod uslovom da su prošli noćni mrazevi.

Pixabay.com

Raste u raznim bojama i dobar je za stvaranje šarenog cvetnog grma

Zaobilaze ga pčele

Iz nekog razloga pčele zaobilaze ovaj cvet pa najčešće ostane neoplođen. Biljka retko kad sama formira seme koje može da se sakupi i iskoristi za narednu sezonu. Crnooka Suzana raste u brojnim bojama od bledo do jarko žute, može biti narandžasta, plava i bele. Stručnjaci za baštovanstvo savetuju da na jednom mestu posadite više boja kako biste dobili bogat, cvetni grm neverovatne lepote.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)