Tetka Saveta

Ove biljke MORATE IMATI U SVOM VRTU! Ono sto vam mogu doneti je apsolutno neverovatno, mirisa će biti na svakom koraku

Ukoliko želite svoju oazu mira ispunjenu predivnim, opojnim mirisima, ovo su vrste koje morate imati u svojim baštama ili žardinjerama.

20.06.2022 15:00

Ove biljke MORATE IMATI U SVOM VRTU! Ono sto vam mogu doneti je apsolutno neverovatno, mirisa će biti na svakom koraku
shutterstock.com

Miris je prvo što nas privuče svakom cvetu, pa tako ukoliko zasadite bijke koje imaju intenzivan miris u svojoj bašti ili na terasi dobićete mesto gde ćete uživati svim čulima od proleća do jeseni. Mnogi mirisni cvetovi, poput ruža, idealni su za vaze pa će vam zamirisati cela kuća. Možete ih posaditi uz prozore, pored baštenskih staza ili ukoliko živite u stanu u veće saksije i žardinjere.

Srećna republika vam donosi 5 cvetnih biljaka koje će vas oduševiti apsolutno neverovatnim mirisom koji će vas pratiti na svakom koraku.

Pixabay.com

Lažna pomorandža može da se posadi bilo gde jer dobro podnosi i sunce i polusenku

1.Lažna pomorandža

Lažna pomorandža ima raskošan miris citrusa. U pitanju je listopadni grm prelepih belih cvetova koji će vas oduševiti opojnim mirisom. Dobro podnosi vrelo letnje sunce, ali i blagu hladovinu, pa ga praktično možete posaditi gde želite. Orezuje se odmah nakon cvetanja, pa ukoliko ga držite na terasi možete voditi računa da ne izraste previše. Voli vlažnu i dobro dreniranu zemlju, a najintezivnije sveta od maja do kraja juna.

2.Slatki grašak

Slatki grašak omiljen je među baštovanima zato što pravi prelepe cvetne, mirisne slapove koji odišu elegancijom. Odličan su izbor i za rezano cveće koje ne prestaje da širi svoj opojan miris i kad su u vazi. Slatki grašak nije zahtevan za uzgoj i uspeva čak i početnicima u baštovanstvu, a ima ih u raznim bojama - od bogate ljubičaste do kestenjasto-crvene. To cveće zahteva obilno zalivanje, posebno tokom leta, i to je praktično sve što vam je potrebno za njegov uzgoj. Sadi se u plodnom zemljištu, a odlično uspeva i u većim saksijama. Zanimljivo je da što više berete cvetove, oni se više pojavljuju. Cveta od jula do kraja avgusta.

Pixabay.com

Ruže su cveće ljubavi i najčešće su deo bidemajera neveste na venčanjima

3.Ruže

Nijedna bašta nije potpuna bez ruža, a postoje brojne sorte i veličine tog cveća. Zbog raskošnog mirisa i lepote plišanih latica, ruža s pravom nosi epitet kraljice cveća. O bojama da ne govorimo - od nežne bele, ružičaste do intenzivne žute, pink i crvene, koja lepotom osvaja na prvi pogled. Prilikom sadnje birajte mesto gde će biljka imati sunca u jutarnjim satima, ali i zaštitu od poslepodnevnog sunca. Sadi se u plodno humusno, ali dobro drenirano zemljište. U zavisnosti od sorte neke ruže se orezuju odmah posle cvetanja, a neke tek pred zimu. Ruža cveta od maja do novembra.

4.Cvet duvana

Verovali ili ne, cvet duvana ima jak opojan miris koji se pojačava tokom noći. Ta biljka je savršena za sadnju oko terasa i u bašti. Cveta od ranog leta pa sve do prvih mrazeva i savršena je za popunjavanje praznina u bordurama i žardinjerama. Lako se uzgaja jer je vrlo otporna i ne zahteva posebnu negu. Iako lepo izgledaju i tokom dana, ovi cvetovi su najlepši u večernjim satima kad i ispuštaju opojan miris kako bi privukli noćne oprašivače. Biljka voli sunce, ali i polusenku, plodno i dobro drenirano zemljište, a uklonite precvetale delove kako biste podstakli rast novih cvetova. Cveta od jula do oktobra u raskošnim bojama - od bele do žute i zelene.

Pixabay.com

Dovoljne su 2 do 3 grančice jorgovana pa da vam zamiriše cela kuća

5.Jorgovan

Ako je ruža kraljica cveća zbog lepote, onda je jorgovan kralj cveća zbog mirisa. U pitanju je grmoliko drvo koje može da poraste i do 10 metara u visinu. Legenda kaže da je jorgovan u Srbiju doneo srpski kralj Stefan Uroš I Nemanjić u 13. veku. Uoči ženidbe sa Jelenom Anžujskom zaljubljeni kralj je naredio da se ovaj cvet posadi duž nepristupačne doline Ibra kako bi je podsećao na domovinu. Dolina jorgovana okružuje stari grad Maglič koji se nalazi u centralnoj Srbiji na oko 30 km jugozapadno od Kraljeva. Ovaj listopadni grm je vrlo otporan i zahteva hladnu zimu da bi uspešno procvetao. Srcoliki listovi izbijaju u proleće, a zatim gusti oblaci sitnih cvetova božanstvenog mirisa. Najčešće je u ljubičastoj boji, a ima i sorti s belim cvetovima. Odlični su kao rezano cveće za vaze gde nastavljaju da mirišu danima nakon branja.
Sadi se u dobro drenirano i kiselo zemljište, voli sunce i orezuje se nakon cvetanja kako se grm ne bi previše proširio. Cveta od aprila do maja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)