Tetka Saveta

5 ZNAKOVA DA VAM BILJKA UMIRE: I saveti da to sprečite!

Žuto, smeđe ili poleglo lišće signal su da vaše sobno cveće ima probleme. Ovo su saveti kako da mu pomognete da bi moglo da raste i razvija se

21.05.2022 17:00

5 ZNAKOVA DA VAM BILJKA UMIRE: I saveti da to sprečite!
shutterstock.com

Najlepši ukras svakog doma su raskošne sobne biljke. Osim što su odlična dekoracija, one imaju i važnu ulogu u prečišćavanju vazduha i uklanjanju štetnih materija iz našeg doma.

Iako biljke ne mogu da govore, ljubitelja cveća mogu da prepoznaju simptome raznih bolesti kod biljaka i da na vreme reaguju kako bi sprečili da sobno cveće uvene.

Srećna republika donosi 5 znakova da vam biljka umire i savete kako da to sprečite.

1. Lišće žuti

Žuto lišće sobnih biljaka najčešći je znak da ste preterali sa zalivanjem. Proverite da li se voda zadržala u podmetaču jer konstantno vlažan koren vodi ka truljenju istog i umiranju biljke.

Uklonite požutelo i oštećeno lišće makazama koje se pre toga dezinfikovali alkoholom u slučaju da je biljka zaražena. Ako su požuteli samo vrhovi možete odseći oštećene delove. I obavezno smanjite zalivanje dok se biljka ne oporavi.

Pixabay.com

Promena boje lista je siguran znak da vaše sobno cveće pati

2. Smeđa boja lista

Lišće ne mora da bude žuto pa da vam bude jasno da vaše sobno cveće pati. Dovoljno je da list postane smeđ. I dok je požutelo lišće signal da preterujete sa zalivanjem, smeđa boja list je signal da biljci fali vlažnosti ili joj ne prija voda s kojom je zalivate.

Najpre uklonite sve smeđe, bolesne listove i počnite sa redovnim zalivanjem. Biljkama smeta voda direktno iz česme jer je najčešće hladna za njih. Najbolje je da koristite onu koja je odstajala nekoliko dana sobne temperature ili destilovanu vodu.

3. Beživotno lišće

Zdravo sobno cveće ima čvrsto i sjajno lišće. Beživotno i poleglo lišće znak je da mu fali svetlosti. Ukoliko je listovi izbeleli ili su svetli po ivicama to je signal da joj ne prija previše direktne sunčeve svetlosti koja dopire kroz prozor.

I u jednom i u drugom slučaju pomerite biljku na mesto gde će imati dovoljno svetlosti, ali da ne bude direktno izložena suncu.

Pixabay.com

Obratite pažnju da li po listovima ima smeđih mrlja, to je simptom infekcije biljke

4. Smeđe mrlje na listovima

Sobne biljke žive zaštićene od spoljnih uticaja, ali to ne znači da ne mogu i one da budu bolesne. Male smeđe mrlje po listovima simptom su da je vaša biljka obolela od pegavosti lista. U pitanju je bolest koju najčešće prouzrokuju gljivice i bakterije.

Zaraženu biljku pomerite od ostalog cveća kako se infekcija ne bi širila. Za lečenje možete koristiti rastvor vode u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone i kašičicu mineralnog, parafinskog ulja. Ovom smesom isprskate svoje cveće više puta. Ovo ulje je dobro i za zaštitu od biljnih vaši.

5. Koren viri iz zemlje

Koren svake biljke mora da bude duboku u zemlji. Ukoliko ste primetili da viri iz zemlje ili prolazi kroz drenažne rupice na dnu saksije to je znak da morate da je presadite u veću posudu. Ako prilikom zalivanja primetite da voda brzo prođe kroz saksiju i završi u podmetaču i to je znak da je koren zauzeo najveći deo saksije i da mu fali zemlje da bi biljka mogla normalno da raste i razvija se. Trk u prodavnicu po veću saksiju i supstrat i presadite biljku kako biste joj omogućili dovoljno životnog prostora.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)