Tetka Saveta

FENG ŠUI SAVETI ZA SAVRŠENU TERASU I VRT! Ovo su zlatna pravila uz koje ćete napraviti oazu mira!

Vaš omiljeni kutak u bašti ili na terasi trebalo bi da odiše pozitivnom energijom, da bude mesto gde ćete uživati sami ili sa partnerom i prijateljima, jednostavno gde ćete se osećati dobro.

16.05.2022 19:00

FENG ŠUI SAVETI ZA SAVRŠENU TERASU I VRT! Ovo su zlatna pravila uz koje ćete napraviti oazu mira!
shutterstock.com

Proleće je vreme buđenja prirode, ali i pravi trenutak da svoju baštu ili terasu pretvorite u oazu mira. U narednim letnjim mesecima baš na ovom mestu možete popiti svoju prvu jutarnju kafu ili se odmoriti nakon napornog radnog dana.

Osim što treba da bude uredna, čista u uređenju vrta ili balkona mogu vam pomoći feng šui tehnike kako bi ovaj kutak vašeg doma postao mesto harmonije, pozitivne energije i prosperiteta.

Nije komplikovano a potrebno je samo malo vremena, mašte, nešto novca i kompas, pa da vaša bašta ili terasa zablistaju novim sjajem.

Pixabay.com

Vaš balkon treba da bude mesto za uživanje

Umetnost feng šuia

Feng šui drevna kineska veština uređenja prostora koja se koristi već stotinama godina kako bi se uskladila energija. Zasniva se na poštovanju 5 osnovnih elemenata - vatra, voda, metal, zemlja i drvo. Oni održavaju harmoniju u svetu i, priznali mi to ili ne, utiču na naše živote.

Prilikom uređenja bašte ili terase neophodno je ispoštovati nekoliko pravila, odnosno da svaki od ovih 5elemenata bude u svojoj zoni. Na ovaj način omogućićete pozitivnoj energiji da nesmetano struji unoseći mir u vaš život.

Najbolje od svega je što za uređenje vrta ili balkona po feng šui principima nije važna veličina istih pa se koncept ove drevne kineske veštine podjednako uspešno može primeniti na manjim baštama i terasa, kao i na onim velikim.

Za početak važno je da znate da svaki prostor ima devet oblasti ili zona. Da biste ih tačno odredili kompas u ruke i uređenje može da počne.

pexels.com

Pokosite travu u dvorištu i temeljno očistite terasu

Korak po korak

Prema savetima feng šui stručnjaka prvi korak je čišćenje prostora. Vaša bašta ili terasa nisu mesto za odlaganje nepotrebnih stvari. Sve polomljene stolice, okrnjene saksije ili stvari s kojima nemate gde a odavno ih ne koristite odmah bacite. Na ovaj način ćete pročistiti prostor i dozvoliti pozitivnoj energiji da prostruji na mestu koje je predviđeno za vaše opuštanje i uživanje.

Ukoliko je potrebno pokosite travnjak, detaljno oribajte i prekrečite terasu. Na ovaj način ćete dodatno učiniti prostor prijatnijim.

Nakon što ste završili ovaj posao kompas će vam pomoći da tačno odredite 9 zona. Uz naše savete u ove zone postavite predmete koji će uskladiti energiju, pa ćete su u vašem vrtu ili na balkonu osećati kao u raju.

Svaka zona predstavlja određenu oblast života, pa ćete na ovaj način dati pozitivan podsticaj svom životu kako bi vam bio lepši i van terase ili bašte.

Pixabay.com

Jasmin je idealan za severozapadni deo vaše bašte ili terase

9 zona

Sever je zona koja predstavlja slavu, karijeru, ali i misteriju života. Mora da bude ispred ulaza, dominantni element je voda, a boje  plava, ljubičasta, crna i druge tamne nijanse. Simboliše a vijugav oblik, pa u ovaj prostor ukoliko imate baštu trebalo bi da stavite malo jezerce ili fontanu kao simbol vode.

Na terasi, pa još maloj to je teže, ali dovoljno je staviti manju posudu sa vodom. Ovde se postavljaju biljke kao što je vodena palma, sekulente ili plavo cveće.

Severoistok predstavlja mudrost i znanje, dominantan element je zemlja, a boja žuta, narandžasta i krem. Oblik je kvadratni, pa je u ovom delu najbolje postaviti baštenske klupe, saksije kvadratnog oblika. Ovo je ujedno i idealno mesto za meditaciju.

Severozapadni deo simbolizuje podršku, prijateljstvo, element je metal, a boje su bela, siva, zlatna, smeđa i srebrna. Ovde se u bašti može posaditi jasmin, gardenija ili magnolije. Ukoliko je u pitanju terasa dovoljno je da stavite neki metalni ukras ili nekoliko kamenčića.

Pixabay.com

Južni deo vašeg vrta je idealan za roštilj

Uspeh i ljubav

Jug je pravac uspeha i slave, element je vatra a boje su crvena, narandžasta, ljubičasta i roze, a oblik trougao. U ovom kutku se mogu uzgajati biljke koje imaju crvenu, narandžastu, roze ili ljubičastu boju cveta. Ovo je ujedno idealan kutak za vaš roštilj ukoliko imate vrt.

Jugoistok simbolizuje bogatstvo, dominantni element je drvo, a boja mu je zelena i braon. Ovo je mesto za vašu garnituru za sedenje, a prostor dodatno oplemenite zelenilom i ukrasnim biljkama koje ne cvetaju, ali imaju raskošne zelene listove.

Jugozapad je zona koja simbolizuje ljubav, čistotu i privlačnost, element je zemlja, a boje žuta, narandžasta, roze…Ovde možete držati predmete u parovima, recimo dve stolice, dve ljuljaške i slično.

Pixabay.com

Istok je simbol pordice i mesto gde se gaji lekovito i začinsko bilje

Zdravlje i porodica

Istok je zona koja predstavlja zdravlje, element je drvo zelene boje kao simbol harmonije i ravnoteže. U ovom delu bašte ili terase možete uzgajati lekovito i začinsko bilje, ali i veće drveće poput bambusa i šljiva ukoliko imate baštu, ili držati saksiju, recimo, majčine dušice ukoliko imate balkon.

Zapad je područje porodice, element je metal, a boja bela. U ovom kutku svoje bašte možete staviti okrugle saksije, zvončiće, kamenje, nameštaj od kovanog gvožđa.

Centralna zona vašeg vrta ili terase je najistaknutija tačka i, po mogućstvu, trebalo bi da bude slobodna. Ključni element je zemlja, a boja žuta. Ovo područje povezuje sve oblasti vašeg vrta ili terase i treba da bude čisto.

Pixabay.com

Nemojte prenatrpavati vašu terasu

Manje je više

Kako savetuju feng šui stručnjaci vaša bašta ili terasa ne bi trebalo da bude prenatrpana, kako bi energija života Či mogla nesmetano da se kreće. Prilikom izbora baštenskog nameštaja trudite se da bude od prirodnih materijala kao što je drvo, mekih oblih ivica, osim ukoliko planirate da ga postavite u zapadni deo vrta, u tom slučaju su dobro došli elementi od gvožđa. Birajte okrugli baštenski sto, kao i okrugle saksije (osim za severoistočni deo) jer će uneti spokoj, uklopiti se u okolinu a vama doneti mir u ovom kutku vašeg doma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)