Tetka Saveta

ŽELITE DA VAM MUŠKATLE CVETAJU KAO OD ŠALE? Rešenje je u vašoj kućnoj apoteci!

Došlo je vreme rascvetalih balkona i simseva. Ukoliko želite saksije pune živopisnih muškatli, pročitajte u čemu je trik.

07.05.2022 11:00

ŽELITE DA VAM MUŠKATLE CVETAJU KAO OD ŠALE? Rešenje je u vašoj kućnoj apoteci!
shutterstock.com

Svako ko u svojoj kući ili stanu ima terasu iskoristiće zrake sunca i toplo prolećno vreme da bi svoj dom oplemenio cvećem, koje će svaku fasadu pretvorit u malo umetničko delo. Ukoliko su vaš izbor prelepe muškatle, portal Srećna Republika predstavlja čak dva trika kako bi one cvetale još bujnije i raskošnije.

Naime, ukoliko želite da vam muškatle cvetaju obilno tokom cele godine, trebaće vam voda i povidon jod. Njega možete naći u svakoj apoteci, a inače se koristi za dezinfekciju i saniranje rana. Ako vaša biljka nema doviljno joda, ona će biti podložnija bolestima i razvijaće se jako sporo, što će se reflektovati i na njeno cvetanje. Osim toga, jod produžava i vreme cvetanja biljaka i može se koristiti i za prehranu ostalih biljaka.

Za ovaj rastvor vam treba samo jedna kap joda na litar sveže i čiste vode, pazite da ne preterate sa količinom joda, jer to može da ošteti koren biljke. Kada ste jod sipali u flašu, zatvorite je i promućkajte sve dobro, kako bi se jod lepo rastvorio u vodi.

Biljku bi trebalo zalivati sa 50 do 100 ml ovog rastvora, ali samo po unutrašnjim rubovima saksije, nikako ka sredini, kako rasvtor ne bi došao u direktan kontakt sa korenom biljke i na taj način ga spržio. Takođe, prevelike količine ovog rastvora mogu potencijalno da oštete koren, te vodite računa da ne preterate. Ovaj tretman bi trebalo da koristite jednom mesečno.

Sledeća caka koju možete koristiti za zalivanje muškatli podrazumeva upotrebu aspirina od 500 mg. Trebaće vam tabletica aspirina i plastična flaša od litar sa raspršivačem. Tableticu aspirina stavite u posudicu i poprskajte vodom, kako bi se rastopila. Ukoliko je potrebno usitnite je kašičicom. Razmera je 1 aspirin na 1 litar vode, pa se time rukovodite ako vam je posuda sa vodom veća ili manja. Kada se aspirin rastopi sipajte ga u vodu, zatvorite flašu i dobro promućkajte.

Aspirin će vam poslužiti kao infuzija za bilo koje cveće, ne samo muškatle. Ovaj rastvor će vam pomoći da oporavite cveće nakon zime i da mu pospešite rast i cvetanje. Salicilna kiselina, koja je aktivni sastojak aspirina, potpomaže rast svih biljaka. Ovaj rastvor koristite jednom nedeljno, njime možete zalivati biljke ili ih prskati. U videu ispod pogledajte kako da pravilno primenite ove tretmane na vašim muškatlama.

Kako god da odlučite da ga upotrebite, delovaće na razvoj korena, a ukoliko ga koristite redovno, primetićete da će vam cveće postati bujnije i lepše. Pored toga, sprečiće i razvoj gljivica na vašim biljkama. Probajte ova dva trika iz kućne apoteke i dočekajte leto uz fantastično cveće koje će vašu terasu pretvoriti u egzotičnu oazu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)