Tetka Saveta

OVO JEFTINO CVEĆE ULEPŠAĆE SVAKI BALKON, SADA GA MORATE SADITI! Oduševiće vas, a lako se održava!

Tri biljne vrste bujno cvetaju tokom celog leta i nisu zahtevne za održavanje, a ulepšaće svaki balkon.

01.05.2022 15:00

OVO JEFTINO CVEĆE ULEPŠAĆE SVAKI BALKON, SADA GA MORATE SADITI! Oduševiće vas, a lako se održava!
Pixabay.com

Raskošno šareno cveće koje se u slapovima spušta niz balkone najlepši je ukras svake terase. Međutim, Prilikom njegovog izbora morate voditi računa da li vam je balkon na sunčanoj ili senovitoj strani i kako ono podnosi vrelo letnje sunce.

Srećna republika nudi vam tri biljne vrste koje su popularne kod nas, cvetaju tokom celog leta i nisu zahtevne za održavanje. Najbolje od svega je što nisu skupe, pa vam neće trebati mnogo novca da vaš balkon ovog leta bude najlepši.

Pixabay.com

Begonija egzotična lepotica koja daje dozu elegancije svakom balkonu

Begonija

Begonija ili devojačko srce je raskošna lepotica koja će krupnim cvetovima nežnih boja dati dozu elegancije vašem balkonu. Poreklom je iz tropskih predela Južne Amerike, a u Evropu je doneta u 19 veku. Legenda kaže da ko jednom posadi ovo cveće zaljubiće se u njega i sadiće ga uvek.

Razmnožava se sadnicama ili iz lukovice koja se sadi plitko u zemlju tokom maja. Idealna je za zasenčene balkone, ne voli promaju i vetar koji lako može oštetiti krhke stabljike.

Cveta od jula do septembra, cvetovi su grupisani na gornjim grančicama i mogu biti nežno žuti, crveni, pink, tamno narandžasti, boja breskve i kajsije, a ima i sorti sa višebojnim cvetovima. Dovoljno je, čak i leti, zalivati je dva do tri puta nedeljno isključivo sipanjem vode u širi podmetač.

Cena je između 150 i  300 dinara po komadu.

Pixabay.com

Viseće petunije mogu da narastu i do 1,5 metara u dužinu

Petunija

Petunija važi za egzotične princeze među cvećem. Ima ih u različitim oblicima - od punih, jastučastih grmova do visećih vrsta koje se prelivaju sa ivica balkona iz saksija i žardinjera. Mogu da narastu do 1,5 metar u dužinu.

Verovali ili ne, petunija ima više cvetova nego listova, a zastupljena je u brojnim živopisnim bojama latica od bele, žute, ružičaste, jarko crvene i bordo do ljubičaste, plave, kao i šarene kombinacije boja. Cveta od juna do oktobra, veliki je ljubitelj sunca koje je ključ za njenu lepotu, pa je idealna za osunčane terase. Prilikom izbora sadnica birajte niske i kompaktne biljke tamnijih listova s dva do tri izdanka.

Petunija voli rastresito zemljište, pa prilikom sadnje u saksiju dodajte malo peska zbog drenaže. Ovaj cvet voli vodu, pa se preporučuje zalivanje svaki dan u jutarnjim satima odstojalom vodom koja se sipa u tanjirić ispod saksije. Čak i leti izbegavajte da je zalivate hladnom vodom iz creva, jer će to oštetiti biljku.

U zavisnosti od sorte, cena sadnice petunije je između 30 i 50 dinara po komadu.

Pixabay.com

Osim što su dekorativne, muškatle imaju lep miris pa se koriste u industriji parfema

Muškatla

Gotovo da nema bašte ili balkona na kome nije posađen bar neki struk muškatle. U pitanju je biljka koja se lako održava, dobro podnosi vrele letnje dane i ne zahteva posebnu negu. Vodi poreklo iz Južne Afrike gde raste u stenovitim oblastima okrenutim ka jugu.  

Osim što osvajaju raskošnim bojama - od tamno crvene, ljubičaste do bele, nežno roze i šarene, to cveće ima veoma prijatan miris, pa se često koristi u industriji parfema. Najpopularnije su viseće muškatle koje svojom lepotom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Prilikom sadnje mladica nemojte previše jako pritiskati zemlju oko biljke jer muškatle vole rastresitiju podlogu koja dozvoljava cirkulaciju vazduha. Dobro je na dno saksije staviti sloj šljunka zbog boljeg dreniranja zemljišta. Cvetaju od kasnog proleća do jeseni, ali se vreme cvetanja može produžiti do prvih jesenjih mrazeva. Trik je da se u litar vode za zalivanje doda kap farmaceutskog joda koji će biljci omogućiti bolju razmenu kiseonika. Biljku zalivajte sipanjem vode u posudu ispod saksije, uz povremenu dohranu tečnim đubrivom kako bi raskošnije cvetala.

Cena reznica muškatli je 20 dinara, a već odrasla biljka u saksiji je oko 200 dinara.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)