Tetka Saveta

NAJBRŽE RASTU: Idealne biljke za dvorište

Ljubitelj ste biljaka i želite da aranžirate svoje dvorište na pravi način? Donosimo vam ideje šta bi se moglo naći u vašem dvorištu kako bi ono izgledalo bajkovito a vi u njemu zadovoljni

02.04.2022 20:00

NAJBRŽE RASTU: Idealne biljke za dvorište
unplash

Svako ko ima dvorište svestan je da poseduje pravi mali raj i bogatstvo jer može da uživa i da se opušta potpuno nesmetano i daleko od tuđih pogleda. Ako ste jedan od srećnika koji živi u kući i ima još i dodatni komad zemlje uz nju, treba da znate da se i o njemu treba brinuti jednako kao što to činite za svoju kuću.

Ništa lepše od dvorišta koje obiluje zelenilom, biljkama i po kojim drvetom čisto da čuva hlad a i tuđe poglede daleko od vaše privatnosti. Mnogi koji žive u stanu i imaju čak i neku lepu raskošnu terasu, na kojoj mogu da eksperimentišu jednako kao i vi koji imate dvorište, kažu da bi se ipak rado menjali za kuću i "prirodu u malom" koju će urediti po sopstvenoj želji.  Uskoro će krenuti i sezona cvetnih pijaca  na kojima izlagači nude najlepše biljke koje će ukrasiti vaš dom ili dvorište.  Osmišljavanje dekoracije dvorišta nekad može biti dugotrajan posao ali posao koji nosi veliko zadovoljstvo.

Donosimo vam predloge koje biljke možete da nabavite za vaš poseban kutak ispred kuće i šta je najzahvalnije uzgajati?

Fotinija

Prva na listi, opravdano zbog svog izuzetno interesantnog izgleda ova zimzelena žbunasta biljka je poput malog drveta, sa sjajnim listovima i krošnjom koji daju siguurnot i privatnst vašem dvorištu. Biljka na svojim vrhovima ima crvene izdanke što je posebno čini lepom i dekorativnom a kako brzo raste, za godinu dana čak i metar.Ova biljka je zahvalna za orezivanje jer se lako oblikuje i posebno lepo  atraktivno deluje kada se odgoji u formi drveta.

Bambus

Ukoliko želite da vašem dvorištu dodate malo egzotičnih nota, bambus je pravi izbor. Ova biljka iz porodice trava raste jako brzo i bujno. U zavisnosti od vrste može da naraste od  metar do nekoliko metara u visinu.  Bambus biljka se često uzgaja kao ukrasna biljka u domovima, drži se na prozoru i izgleda atraktivno ali može takođe i u saksijama ili kao žbunasta živa ograda da da potpuno drugačiji izgled vašem dvorištu.

pexels.com

Bambus u dvorištu

Hortenzije

Ako ste želeli bajkovit izgled svog dvorišta, hortenzije će mu dati upravo takav izgled. Nežne i graciozne svakom domu će dati poseban šarm odišući romantikom. Hortenzije se mogu uzgajati u svim bojama, a boja zavisi od ph vrednosti zemljišta u kojem su zasađene odnosno od kiselosti pa zato su neke plave, ljubičaste, bele ili ružičaste. One same prave ogradu i mogu se oslanjati u za zid.

unplash

Hortenzije će dati bajkovit izgled vašem dvorištu

Tuja

Ako želite raskošnu veliku prirodnu ogradu pravo rešenje je tuja.  Ona ne samo da brzo raste već je i otporna i laka za održavanje. Može izrasti do nekoliko metara u visinu. Na plitkim i peskovitim zemljištima ova biljka je osuđena na propast jer ona traži visoku koncentraciju azota ali i kalijuma i magnezijuma zbog veće količine zelene mase i fotosinteze. Kod nas se uzgaja nekoliko vrsta ove biljke smaragdna, istočna, stubasta i dzinovska tuja su najpoznatije.

unplash

Zimzelena Tuja

Forzicija

Forzicija je lepa listopadna biljka. Njeni žuti cvetovi se razvijaju u martu i aprilu mesecu. Ova biljka je brzorastuća a isto tako je jako zahvalna za održavanje. Ukoliko joj obezbedite najosnovnije uslove ona će obilno rasti i ukrašavati vaše dvorište.

Jorgovan

Ukoliko želite da vaše dvorište odiše prelepim mirisom Jorgovan je pravo rešeje. On ne samo što  je pravi ukras za vašu baštu u čijem ćete društvu uživati i ispijati kafe sa zadovoljstvom, već je i idealan za formiranje ograde u vašem dvorištu. Jorgovan jako brzo raste i za kratko vreme može dostići visinu od nekoliko metara. Uspeva na osunčanom mestu ili u polusenci i ne zahteva neke značajne uslove za uzgajanje. Njegovi svetloljubičasti cvetovi biće pravi odmor za vaše oči a prelepi miris pokrenuće sva vaša čula.

unplash

Uživaćete ne samo u lepoti već i mirisu Jorgovana

 

Petolisna loza 

Vrlo dekorativna i otporna biljka koja se još zove i devojačka lozica pogodna da prekrije neugledne zidove ili sve vertikalne površine u dvorištu. Listovi su ukras ove biljke koji cvetaju rano u proleće. Tokom jeseni menjaju boju u sve mogu nijanse od žuto-narandžaste do jarkocrvene. Ovoj puzavici nije potreban oslonac za uspinjanje jer na svojim izdancima ima hvataljke pomoću kojih se drži za podlogu

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)