Prirodni lekovi

PRIRODNI PROBIOTICI: Lek iz frižidera, bolji od onog iz apoteke

Iako su mnogima od nas prva asocijacija na probiotike preparati koje kupujemo u apotekama i pijemo kada pokvarimo stomak, probiotici su zapravo mnogo više od toga.

22.03.2022 09:42

PRIRODNI PROBIOTICI: Lek iz frižidera, bolji od onog iz apoteke
pexels.com

Ove biološki aktivne supstance normalizuju funkcionisanje creva, ali su odgovorne i za imuni odgovor tela na patogene mikroorganizme, a važno je da se redovno unose u dovoljnoj količini.

Glavni izvor probiotika je fermentisana hrana, a posebnu pažnju na ove namirnice treba da obrate osobe koje imaju bilo kakve probleme s varenjem: zatvor, dijareju, sindrom iritabilnog creva, ali i oni koji piju antibiotike, imaju slab imunitet i višak kilograma.

Srećna Republika otkriva listu namirnica koje su šampioni po sadržaju korisnih bakterija, a ako ih uključite u jelovnik, direktno ćete podržati zdravlje celog organizma.

* Jogurt

Da bi imao povoljno dejstvo na digestivni sistem, mora da sadrži aktivne žive kulture, a što je kraći rok trajanja, jogurt je zdraviji. Izbegavajte industrijske voćne jogurte, a umesto toga možete ga sami zasladiti svežim ili suvim voćem i medom. Za terapeutski efekat, birajte jogurt koji uključuju oznaku Lactobacillus acidophilus ili Bicfidobacterium bifidum.

Pixabay

Jogurt je odličan probiotik

* Miso supa

Japanci s razlogom vole miso supu. Vekovima se koristi kao odlično sredstvo za jačanje imunološkog sistema, a takođe je preporučuju i japanski lekari za poboljšanje varenja. Ovu supu, koja se tradicionalno priprema od raži, pasulja, pečuraka i algi, možete sasvim jednostavno i sami da pripremite kod kuće, a sve što treba da uradite jeste da kupite miso pastu u prodavnici zdrave hrane, a zatim dodate kašiku u litar osnovne čorbe od povrća. Uživajte u supi bogatoj probiotičkim bakterijama.

* Kiseli kupus

Kiseli kupus je na prvom mestu po količini korisnih bakterija od svih namirnica koje nazivamo zimnicom ili turšijom. Pri izboru obratite pažnju da ne bude pasterizovan jer ovaj proces konzerviranja ubija bakterije, uključujući i one korisne.

* Meki sirevi

Potrebno je da sir bude čist i nepasterizovan. Upravo su bakterije sadržane u mekim sirevima poput gaude, sposobne da prežive kiselu sredinu. Nepasterizovan ovčiji sir jedan je od lidera po sadržaju probiotičkih bakterija, a osim toga, sprečava taloženje holesterola na zidovima krvnih sudova.

* Kefir

Pored toga što, zahvaljujući probioticima, reguliše crevnu mikrofloru, ovaj kiselo-mlečni proizvod ima i antibakterijski i antifungalni efekat, što znači da štiti organizam od delovanja štetnih bakterija i gljivica. Osim toga, kefir je bogat vitaminima B12 i K2, esencijalnim aminokiselinama, kalcijumom i magnezijumom.

* Kiseli krastavci

Trebalo bi da budu bez sirćeta, najbolje sa morskom solju. Ova komponenta promoviše rast korisnih bakterija i poboljšava varenje.

 

 

* Acidofilne namirnice

Na tržištu možete pronaći acidofilno mleko, kefir i jogurt. Ovo znači da su mlečni proizvodi obogaćeni posebnim plemenitim vrstama bakterija mlečne kiseline, koje im daju karakterističan oštar ukus i gustu teksturu. Ove namirnice poboljšavaju varenje i izuzetno pozitivno utiču na rad creva, a sprečavaju i nadimanje i zatvor.

Komentari (0)