Prirodom do zdravlja

ZAŠTITA OD RADIJACIJE: Da li postoje efikasne metode na koje se možemo osloniti?

Ovih dana sve je aktuelnije pitanje mera zaštite od radijacije i radioaktivnog zračenja, kao i kako se ona sprovodi u praksi.

11.03.2022 12:44

ZAŠTITA OD RADIJACIJE: Da li postoje efikasne metode na koje se možemo osloniti?
shutterstock.com

Aktuelni dogadjaji samo su ponovo otvorili pitanje koje mere zaštite protiv radioaktivnosti, jonizujućeg zračenja i radijacije mi kao civili možemo preduzeti. Portal Srećna Republika vam otkriva ono što se pokazalo najefikasnije kroz iskustva nuklearne medicine i događaja iz istorije u poslednja dva veka.  

Treba napomenuti da izloženost jačim dozama radioaktivnosti i jonizujućeg zračenja dovodi do trovanja radijacijom i radijacione bolesti, to jest odumiranju koštane srži i otkazivanju rada unutrašnjih organa. Zavisno od stepena izloženosti i jačini radijacije, bolest je stepenovana po statistici preživljavanja. Nuspojave pojačane radijacije su mutacije na DNK i ćelijama organizma i pojava degenerativnih bolesti.

Medjutim, ono što nas obične gradjane zanima je kako se zaštiti od posredne radijacije, kako izvršiti neku priručnu dekontaminaciju. Neposredne mere zaštite od radijacije i radioaktivnog zračenja su sledeće:

  • Izbegavati kontakt i blizinu radioaktivnog zračenja, skloniti se na bezbednu udaljenost
  • Usled prisustva radioaktivnih čestica u vazduhu, izbegavati boravak na otvorenom i udisanje bez maske
  • Tuširati se, kupati se i pokušati sprati radioaktivne čestice sa kose i tela u prvi mah
  • Baciti odeću za koju se pretpostavlja da je možda došla u kontakt sa radioaktivnim česticama
  • Namazati celo telo povidon jodom
  • Uzeti oralno tablete kalijum joda
  • Ne piti vodu iz vodovoda u zagadjenom području i ne tuširati se istom vodom
  • Hraniti se vegetarijanski integralnim žitaricama
  • Piti crni ili zeleni čaj kao preventivu od pojave efekata zračenja
  • Piti samo flaširanu vodu u zagadjenom području
  • Jesti tradicionalnu japansku miso supu – supa sa miso pastom
  • Ne valjati se po travi u zagadjenom području ili području preko kojih je prešao radioaktivni oblak
  • Ne jesti salatu, zelje, spanać i povrće iz područja preko kojeg je prošao radioaktivni oblak
  • Jesti salatu od svežih algi ili variva sa algama
  • Postiti i ne jesti do dolaska u bezbednu zonu, a i mesec dana posle ozračivanja biti na postu

Nažalost,  naša čula su neosetljiva za radioaktivne zrake, budući da ih ne možemo ni videti ni osetiti po mirisu itd i što se vidljivi znaci dejstva javljaju tek posle izvesnog vremena, piše portal svetnauke.org. Najviše pažnje treba posvetiti tome da se radioaktivne čestice ne unose u samo telo udisanjem kontaminiranog vazduha, kontaminiranom vodom iz vodovoda ili hranom koja je ozračena.

Iskustva iz Hirošime i Nagasakija je pokazalo na jednom slučaju sirotinjske bolnice, gde su pacijenti bili ozračeni kao i svi ostali, ali su u mnogo većem procentu preživeli, da su ljudi koji su se hranili integralnim pirinčom, miso supom i vegetarijanski, bolje prošli sa posledicama radijacije nego njihovi sugradjani koji su se normalno hranili.

Postoji verovanje da crni i zeleni čaj smanjuju delom uticaj zračenja. Kao i unos kalijum jod tableta. Povidon jodom se maže telo da se zaštiti od spoljneg zračenja i radioaktivnih čestica u vazduhu, piše portal bastabalkana.com.

Naravno, postoje lekovi koji delimično daju rezultate kod pojave radijacione bolesti, ali se takvom vrstom terapije bave isključivo stručnjaci nuklearne medicine. Takođe, zakloni načinjeni od betona ili olova igraju važnu ulogu. Olovo je naročito efikasan materijal za zaklone od prodornih gama-zraka, ali je beton jeftiniji.

Treba napomenuti i da bi i mineral zeolit mogao da se preventivno upotrebljava za zaštitu ljudi, zemlje i vazduha od radioaktivnih i drugih štetnih zračenja, tvrdi magistar rudarstva iz Vranja, Goran Stančić. Zeoliti koji predstavljaju grupu od oko 200 minerala hidrotermalnog porekla, koji se najčešće pojavljuju uz granice vulkanskih stena.

Ovaj stručnjak je izjavio da se u selu Zlatokop kod Vranja nalazi žila jednog od najčistijih minerala iz grupe “belih zeolita” – klinoptilolita, koji ima ogromnu moć apsorpcije radioaktivnih zračenja i predstavlja zlato u zdravstvenom, ekološkom i bezbednosnom pogledu, rekao je Stančić agenciji Beta, a prenosi portal serbia-energy.eu.

Zbog svojih svojstava jedan je od minerala korišćenih u Černobilju, nakon havarije tamošnje nuklearne elektrane. Vreće sa peskom zeolita bacane su i u more blizu nuklearne elektrane Fukušima Daići u Japanu da bi apsorbovale radioaktivni cezijum, koji se u povećanim vrednostima pojavio u morskoj vodi.

- Klinoptilolit se kod Vranja nalazi u 90 odsto čistom stanju i to je mineral iz grupe zeolita koji pored habazita, minerala iz iste “porodice” ima sklonost da do 95 odsto apsorbuje radioaktivni cezijum. Ovi zeoliti su korišćeni za zasipanje terena u Černobilju u Ukrajini, čime je značajno ublažena radijacijska katastrofa za ljude koji žive u blizini havarisane nuklearke - kazao je Stančić.

Osim kod Vranja, žile ovog minerala se nalaze i u Igrošu kod Brusa, kod Stalaća u timočkoj oblasti, kod Jošaničke banje i kod Gnjilana. Dodao je da je zeolit, čija se žila nalazi kod Zlatokopa, korišćen za zasipanje terena na Pljačkovici, brdu iznad Vranja, koje je tokom 1999. godine bombardovano mecima sa radioaktivnim uranijumom.

- Neki od minerala iz grupe zeolita, među kojima je i klinoptilolit koga kod Vranja ima za eksploataciju narednih 150 do 200 godina, imaju sposobnost da upijaju radijaciju kao sunđer i da je neutrališu ne ostavljajući nikakve posledice niti tragove. Mogu se koristiti u farmaceutskoj industriji za detoksikaciju organizma, ali i za zaštitu čitavih gradova od štetnih zračenja i radijacije ako se rasporede na pravim mestima - kazao je Stančić.

Komentari (0)