Prirodom do zdravlja

Naučnici dokazali: Jedno POVRĆE može sniziti krvni PRITISAK već za dve nedelje

Studija Univerziteta u Ekseteru otkrila je da nitrati menjaju sastav bakterija u ustima i poboljšavaju funkciju krvnih sudova

Slika Autora
byAna Đelić

21.10.2025 11:01

Naučnici dokazali: Jedno POVRĆE može sniziti krvni PRITISAK već za dve nedelje
Shutterstock/Shutterstock Ai

Studija Univerziteta u Ekseteru, u Engleskoj, otkrila je da nitrati iz cvekle deluju tako što smanjuju prisustvo štetnih bakterija u ustima. Ove supstance se u organizmu pretvaraju u azotni oksid, koji pomaže opuštanju i širenju krvnih sudova, čime dolazi do sniženja krvnog pritiska.

Istraživanje je obuhvatilo 75 učesnika, 39 mlađih od 30 godina i 36 osoba u šezdesetim i sedamdesetim godinama. Svaka grupa je dve nedelje konzumirala smuti od soka od cvekle, nakon čega su koristili antiseptički rastvor za usta i dve nedelje pili placebo sok bez nitrata.

Analizom bakterija u ustima otkriveno je da je kod starijih osoba došlo do smanjenja bakterija koje mogu izazvati infekcije, dok je porastao broj korisnih bakterija, što je pratilo i pad krvnog pritiska.

 

 

- Naša studija pokazuje da hrana bogata nitratima menja oralni mikrobiom na način koji može da smanji upale i pritisak kod starijih ljudi - ističe profesor Endi Džons sa Univerziteta u Ekseteru, a o tome piše i Indipendent (Independent).

Njegova koleginica, profesor Anni Vanhatalo dodaje koliko je bitno da se povrće zato nađe na meniju.

- Starije osobe proizvode manje sopstvenog azotnog oksida i često imaju povišen krvni pritisak. Konzumiranje povrćem bogatog nitratima može dugoročno da poboljša zdravlje srca i krvnih sudova - ističe Endi Džons.

 

 

Iako je cvekla posebno bogata nitratima, istraživači ističu da i drugo povrće - spanać, rukola, celer, kelj i komorač mogu da imaju sličan efekat.

Studija je objavljena u časopisu Free Radical Biology and Medicine i finansirana od strane BBSRC Industrial Partnership Award.

- Ovo istraživanje pokazuje kako ishrana i mikrobiom zajedno utiču na zdravlje i otvara nove mogućnosti za poboljšanje vaskularnog zdravlja kroz pravilnu ishranu - nzaključuje dr Li Beniston iz BBSRC.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)