Prirodom do zdravlja

Ovo je NAJBOLJE POVRĆE koje možete da pojedete: Sagoreva kilograme i štiti jetru!

"Kao da je bog na njih stavio svoj potpis, želeći da naglasi koliko su moćne za ljudsko zdravlje", ističe dr Robert G. Dibejs.

Slika Autora
byAna Đelić

26.09.2025 17:40

Ovo je NAJBOLJE POVRĆE koje možete da pojedete: Sagoreva kilograme i štiti jetru!
shutterstock.com/PH888

Mnogi nutricionisti naglašavaju da je upravo povrće ključ zdrave ishrane, a jedno se posebno izdvaja kada je reč o sagorevanju masti i zaštiti jetre. Stručnjaci tvrde da određene vrste zelenih biljaka ne samo da ubrzavaju metabolizam, već i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Osim toga, njihovi fitonutrijenti, navodno, pomažu u smanjenju upala i jačanju imuniteta, pa se s razlogom preporučuju kao obavezni deo svakodnevne ishrane.

Lekari tvrde da postoji posebna grupa povrća koja može da pomogne u smanjenju telesne masti, ubrzanju metabolizma i zaštiti jetre. Dr Robert G. Dibejs, koji na Instagramu deli savete o zdravlju i ishrani, ističe da upravo kupusnjače - povrće poput brokolija, kelja, karfiola i kupusa, imaju snažan efekat na zdravlje.

- Ova vrsta povrća dokazano smanjuje nakupljanje masti u jetri i poboljšava sposobnost tela da sagoreva masnoće. Takođe podstiče stvaranje enzima za detoksikaciju jetre, koji uklanjaju štetne hormone, toksine i teške metale - objasnio je dr Dibejs, a o tome piše Miror (Mirror).

 

 

Lekar je dodao i zanimljivo poređenje, naglašavajući kako izgled povrća često podseća na organe koje podržava.

- Orah izgleda kao mozak i dobar je za mozak. Šargarepa podseća na oko i pomaže očima. A kada kupusnjače počnu da rastu, na laticama se formiraju mali krstići. Kao da je bog na njih stavio svoj potpis, želeći da naglasi koliko su moćne za ljudsko zdravlje - ističe dr Dibejs. 

Osim najpoznatijih vrsta, u porodicu kupusnjača ubrajaju se i raštan, rukola, blitva i repa. Naziv su dobile po obliku krsta koji formiraju njihove četiri latice, pa se nazivaju još i krstašice, doslovno znače "nosioci krsta".

 

 

Kupusnjače su bogate vitaminima i mineralima poput folata i vitamina K, dok tamnije vrste posebno obiluju vitaminima A i C. 

Stručnjaci savetuju da kupusnjače treba jesti kao deo raznovrsne i uravnotežene ishrane uz voće, integralne žitarice, proteine i zdrave masti. Savet je unositi najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, obroke bazirane na skrobnim namirnicama bogatim vlaknima, mlečne proizvode ili biljne alternative, raznovrsne izvore proteina, nezasićena ulja u manjim količinama i 6-8 čaša tečnosti dnevno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)