Kruške, slasne i ukusne, pravi su dar jeseni za zdravlje. Ovih dana pijace su prepravljene kruškama koje se mogu pazariti po ceni od oko 250 dinara po kilogramu. Kruške su već vekovima poznate po svojim benefitima za zdravlje.
Ovo voće je bogato vlakinima, vitaminima i mineralima što doprinosi boljem varenju, jačanju imuniteta, zdravlju srca i regulaciji holesterola i krvnog pritiska. Sadrže vitamin C, kalijum, bakar koji je izuzetno važan u očuvanju imuniteta, metabolizmu holesterola, imaju obilje vitamina A, B1, B2, E, sadrže folnu kislenu i gvožđe koje je neophodno za pravilno funkcinisanje organizma.
- Kruške su veoma zdrave i većina ljudi ih veoma dobro podnosI. Kruške su bogate antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja i pomažu u sprečavanju hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Najbolje je da ih jedete sirove sa korom kako biste uneli najviše vlakana - rekla je Bet Červoni, doktorka nutricionističke medicine za sajt zdravlje klinike u Klivlendu (health.clevelandclinic).
Evo kruške utiču na naše zdravlje i zašto treba, čak i prema preporukama lekara, da svakog dana pojedete po jednu ovu voćku.
Bolje varenje
Kruške su bogate vlaknima i pektinom koji poboljšavaju rad creva, ublažavaju zatvor i pomažu rast zdravih crevnih bakterija. A, poznato je da imunitet dobrim delom zavisi od zdravlja creva.
Čuvaju srce
Prema istraživanju na koje se poziva Klinika u Klivlendu kruške utiču na regulisanje krvnog pritiska i holesterola. Naime, kalijum u kruškama pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dok vlakna i antioksidansi smanjuju nivo LDL (lošeg) holesterola i rizik od ateroskleroze. Na ovaj način se rasterećuje kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Jačaju imunitet
Zbog visokog sadržaja vitamina C kruške utiču na jačanje imuniteta. Kruške imaju i antioskidativno delovanje čime se štite ćelije od slobodnih radikala, što preventivno deluje protiv raznih oboljenja.
Dobre su za dijabetičare
Zbog bogatstva vlakana kruške pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, čime smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Naime, kruške imaju nizak glikemijski indeks, a dosta vlakana.
- Samo jedna mala kruška ima oko 7 grama vlakana što je oko 20 odsto dnevnih potreba čoveka. Zato bi bilo dobro da svakog dana pojedete barem jednu ovu voćku - ističu stručnjaci.
Neke studije sugerišu da pigmenti koji daju kruškama boju, nazvani antocijanini, mogu smanjiti šanse za dijabetes tipa 2. Međutim, kako ističu stručnjaci, potrebna su nam dodatna istraživanja da bismo razumeli zašto je to tako i kako konzumiranje krušaka može pomoći ako imate dijabetes, piše sajt webmd.
Komentari (0)