Nekoliko godina unazad, prokulice su bile pravi hit na tanjirima - pečene, hrskave, s balzamiko sirćetom ili javorovim sirupom. Iako su na kratko pale u zaborav, stručnjaci sada poručuju da je pravo vreme da se vrate na jelovnik.
Antioksidansi koje sadrže pomažu u smanjenju krvnog pritiska i holesterola, kao i u zaštiti srca i bubrega od oštećenja. Takođe, rastvorljiva vlakna iz prokulica vezuju se za holesterol koji unosimo ishranom, čime se smanjuje njegova ukupna količina u organizmu.
Prokulice su odličan izvor vitamina K, koji ima ključnu ulogu u formiranju i održavanju zdravih kostiju. Pored toga, sadrži i magnezijum, kalcijum i fosfor, minerale koji dodatno jačaju koštanu masu. Redovnom konzumacijom možete doprineti prevenciji osteoporoze i drugih problema sa kostima.
shutterstock.com/Rawpixel.com
Ako pokušavate da izgubite višak kilograma, takođe može biti odličan saveznik. Bogate su vlaknima, zasitne, a sadrže malo kalorija. Vlakna pomažu da duže ostanete siti, dok istovremeno ne dodaju "prazne" kalorije u ishranu. Tako se smanjuje potreba za nepotrebnim grickalicama i prejedanjem.
Predlozi za pripremu:
- pečen u rerni sa maslinovim uljem,
- kratko dinstan sa belim lukom,
- dodat u tople salate ili kao prilog uz meso.
Koliko često treba jesti prokulice
Za optimalan učinak na zdravlje, preporučuje se da se jede 2 do 3 puta nedeljno. Idealna porcija je oko jedne šolje (80-100 grama) po obroku. Kao i kod svakog povrća - ključ je u umerenosti i raznovrsnosti.
Komentari (0)