Tetka Saveta

OPASNO: 8 STVARI KOJE PRIVLAČE GLODARE I BUBAŠVABE U VAŠ DOM! Iznenadićete se!

Toplo vreme je period najezde bubašvaba i glodara poput poljskih miševa koji mogu neopaženo da se uvuku u vaš dom. Obratite pažnju i eliminišite sve ono što ih može privući

12.05.2022 10:00

OPASNO: 8 STVARI KOJE PRIVLAČE GLODARE I BUBAŠVABE U VAŠ DOM! Iznenadićete se!
Pixabay.com

Lepše vreme i leto koje je na pragu period je invazije insekata na vaš dom. Najdosadnije su bubašvabe koje ulaze na sve moguće načine, a neće vas spasiti ni ukoliko živite u stanu jer mogu doći kroz kanalizaciju i smestiti se u vašu kuću.

Srećna republika donosi 8 stvari i mesta u vašem domu na koje treba da obratite pažnju jer su neodoljivi za bubašvabe i miševe.

Pixabay.com

Bubašvabe nalaze sve moguće načine da se uvuku u kuću

1. Vlažni podrumi

Vlažni podrumi su idealno mesto za razne bube, miševe i bubašvabe koje obožavaju mokra područja gde se očas posla odomaće. Savet je da podrumske prostorije uvek održavate čistim i suvim, proverite da li prozori dobro dihtuju kako kiša ne bi ulazila kroz njih. Ovo isto važi i za podrume u stambenim zgradama, jer kad se bubašvabe nastane u tom prostoru lako će doći i do vašeg stana.

2. Hrana za kućne ljubimce

Seme za ptice i hrana za kućne ljubimce je još jedan proizvodi oko koga se skupljaju insekti i glodari. Ova hrana je posebno omiljena miševima koji uvek pronađu način da se neopaženo uvuku u kuću. Da biste ovo sprečili, čuvajte hranu za vaše ljubimce dobro zatvorenu u hermetički posudama, kako biste sprečili širenja mirisa hrane koja privlači glodare.

pexels.com

Kantu za đubre redovno praznite i perite

3. Kante za đubre  

Kante za đubre su prilika za lak obrok za insekte i glodare, pa se uvek skupljaju oko mesta gde bacate ostatke hrane. Uložite neki dinar više u kvalitetnu kantu koja će se dobro zatvarati kako biste ih držali podalje od svog doma. Redovno praznite i perite kantu da se ostaci hrane, posebno slatki sokovi i sirupi, ne bi lepili i zadržavali u unutrašnjosti kante za đubre.

4. Prljavi odvodi

Prljavi kuhinjski odvodi u kojima se zadržavaju ostaci hrane praktično su pozivnica za insekte i bubašvabe. Bez obzira na to što redovno perete sudove i ribate kuhinju ukoliko niste očistili i prljave odvodne cevi, eto bubašvaba u vašem domu. Da biste ovo sprečili na svake dve nedelje u odvode od sudopere sipajte sodu bikarbonu i sirće, ostavite pet minuta i isperite vrelom vodom.

Pixabay.com

Ostaci hrane i prljavi sudovu su prava gozba za bubašvabe

5. Štrokavi sudovi

Svaki sitni ostatak hrane, pa makar to bili i prljavi sudovi, pravi su bife za insekte posebno za bubašvabe. Verovatno ih nećete primetiti preko dana kad se vešto kriju, ali ukoliko tokom noći banete u kuhinju gde ste ostavili štrokave sudove, nemojte da vas iznenade horde bubašvaba kako se goste. Perite sudove, posebno pred odlazak na spavanje, bez obzira koliko se osećate umorno.

6. Svetlo na ulaznim vratima

Svetlo tokom noći neodoljivo privlači komarce, bubašvabe i razne druge insekte. Svakako ne želite da vam se bube motaju oko ulaza u kuću, jer je samo pitanje vremena kada će se uvući u vaš dom. Umesto svetla ispred ulaznih vrata koje gori celu noć, postavite svetiljke sa senzorima za pokret. Na ovaj način svetlo će se aktivirati samo kad vam je potrebno, a ostatak noći će bube držati u mraku i na udaljenosti od vašeg doma.

shutterstock.com

Sobno cveće može biti mesto za brojne vrste insekata

7. Sobno cveće

Sobno cveće je najlepši ukras svakog doma, ali i zona u kojoj mogu da se nastane brojni insekti poput sitnih, dosadnih bubica i biljnih vaši. Ovi insekti se hrane biljnim sokovima, pa je ovo za njih luksuzan restoran i ne mare mnogo što se nalazi u vašem domu. Održavajte redovnu higijenu oko vaših biljaka, a ukoliko primetite bubice upotrebite neki od prirodnih sredstava za uništavanje insekata koji ne mogu da oštete vaše sobno cveće.

8. Začepljeni oluci

Oluci služe za odvod kišnice, ali se često u njima nakupi i opalo lišće, pa se brzo zapuše. Možda niste ni primetili da voda sporije otiče, ali tokom leta kad ima manje padavina, zapušeni oluci mogu postati dom za brojne insekte, glodare čak i zmije. Da biste ovo sprečili, održavajte higijenu i redovno proveravajte da se oluci nisu zapušili, posebno u jesen nakon opadanja lišća kad se ovo i najčešće događa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)