Tetka Saveta

REŠITE SE MOLJACA BEZ BILO KAKVE HEMIJE! Dovoljno je jedno sredstvo iz kuhinje, bićete fascinirani rezultatom

Ako ste primetili nešto poput malog leptira u kući naročito na mestima gde je čudno da leptiri obleću, znajte da u kući imate potencijalnu zarazu. Radi s eo moljcima, malim krilatim insektima koji su prave štetočine za vaše domaćinstvo. Evo kako da ih se rešite.

09.05.2022 12:05

REŠITE SE MOLJACA BEZ BILO KAKVE HEMIJE! Dovoljno je jedno sredstvo iz kuhinje, bićete fascinirani rezultatom
unsplash.com

Ako ste domaćica, verovatno ste se barem jednom susrele sa upornim moljcima koji su u stanju da unište sve u vašem domu, od nameštaja, do odeće pa čak i vašeg zdravlja, jer mogu pored štete koju čine da izazovu i alergijekse reakcije.

Moljci spadaju u štetočine i ako se ne suzbiju na vreme razviće se u larve pa u gusenice koje će se proširiti po stanu i čije uništavanje će vam biti tada još teže.  Većinu moljaca odbija svetlost, pa ih lako možete pronaći u ormaru i na tamnijim mestima, a ako su prisutni odrasli moljci to vam je znak da je to sigurno mesto zaraze.

Ali kako ih se rešiti? Možda vam je dosadilo da kupujete dezinfekciona sredstva i iznova se borite sa njima, međutim, postoji jednostavnije i jeftinije rešenje.

"Medikal Njuz Tudej" daje preporuku da se moljaca možete rešiti vrlo lako, uz pomoć sastojka koji imate u kuhinji. U pitanju je belo sirće. Ono sadrži kiselinu koja ih uništava. Oni navode da jaja moljaca ne mogu preživeti u sirćetnoj kiselini.

Pixabay

Kiselina sirćeta je jaka i ona ubija larve moljaca, tako da ćete uz ovaj proizvod biti mirni

Najadekvatniji način da ga upotrebite u borbi protiv moljaca je da ga pomešate sa vodom i tom mešavinom prebrišete sve površine gde mislite da bi se ovi uporni insekti mogli pojaviti. Nemojte koristiti samo sirće bez rastvaranja, jer je izuzetno jako, a može i da ošteti površine nameštaja, poput metala, kamene ploče ili poda od drveta. Potrebno je da ono bude u istoj razmeri sa vodom i potrebno je temeljno prebrisati sve fioke, klizače i donje strane polica ili ih jednostavno naprskati. 

Stručnjaci napominju da ne treba zanemariti ivice i žlebove fioka jer se ovi uporni insekti mogu sakrivati i na tim mestima. Svakako je neophodno nameštaj, ormare i ostavu održavati čistim. Moljci takođe posežu za tkaninom i odećom koje su prljave pa i to treba održavati kako treba, a ako ste primetili prisustvo moljaca u odeći rešite je se što pre.

Oni ulaze kroz vrata i prozore, pa je važno da prilikom unošenja bilo kakvih kutija proveravate ima li ih tu, jer se na taj način prenosi zaraza.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)