Na prvi pogled kuvanje jaje deluje kao najjednostavnija stvar na svetu gde ništa ne može da se pokari. Ali, često upravo najjednostavnije stvari mogu zadati glavobolje. Da li jaja treba staviti u gladnu ili toplu vodu, koliko treba da se kuvaju i kako ih najlakše oljuštiti su samo neka od pitanja koja muče domaćice.
Kad je u pitanju kuvanje jaja sve počinje od šerpe. Posuda za kuvanje i veličina zavisi od broja jaja koja ne bi trebalo da se sudaraju tokom kuvanja zato što će to dovesti do njihovog pucanja. Jaja složite u šerpu, a preko njih sipajte vodu sobne temperature. Ovo pravilo je važno zato što će previše hladna ili topla voda uticati na to da se jaja na kraju ne skuvaju kako želite. Vode sipajte toliko da prekriva jaja za oko centimetar i po do dva.
Pre nego što uključite ringlu, evo prilike da testirate svežinu svojih jaja. Ako ostanu na dnu to je znak da su sveža, a ako isplivaju na površinu znači da im je istekao rok trajanja šta god da piše na kutiji. U vodu u kojoj se kuvaju jaja obavezno dodajte kašiku soli ili malo sirćeta koji će sprečiti pucanje ljuske tokom kuvanja i čini da se jaja kasnije mnogo lakše ljušte.
shutterstock.com/ElenaKaretnikova
Ringlu podesite na srednju jačinu. Ako je temperatura previsoka, jaja pucaju, a ako je preslaba ne kuvaju se dovoljno. Posuda treba da ostane poklopljena dok voda ne provri, a jaja ne dirajte sve vreme kuvanja. A, sad odgovor na ključno pitanje - koliko dugo treba kuvati jaja?
Meko kuvana jaja
Ako volite meko kuvana jaja kada voda proključa, sklonite šerpu sa vatre i ostavite jaja da odstoje u njoj tri do pet minuta. Ovako spremljena jaja jedu se direktno iz ljuske, kašičicom i kod nas su poznata kao rovita jaja.
Srednje kuvana jaja
Ako volite da žumance ostane delimično tečno, a belance dovoljno čvrsto da ljuska može da se oguli onda šerpu skinite sa vatre nakon što ključaju u vreloj vodi jedan minut i ostavite ih da stoje do šest minuta.
Tvrdo kuvana jaja
Za tvrdo kuvana jaja imate dve opcije. Prva je da, nakon ključanja, ostavite šerpu na isključenoj ringli još pet minuta. Druga je da je sklonite sa vatre, ali jaja ostavite u vreloj vodi od 10 do 15 minuta. Razlika je u boji i teksturi žumanca. Deset minuta daje tamno žutu, sočnu sredinu, dok petnaest minuta pravi suvo, mrvičasto žumance jarke žute boje.
Nakon što su se jaja skuvala prelijte ih hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. To ne samo da olakšava ljuštenje, već čini da jaja zadrže lepu boju i teksturu. Najbolje je da ih oljuštite neposredno pre serviranja kako biste sačuvali svežinu i uživali u punom ukusu.
Komentari (0)