Tetka Saveta

EVO KAKO DA JAJA NE PUKNU TOKOM KUVANJA: U susret uskršnjim praznicima ovo pitanje muči sve domaćice

Uz nekoliko praktičnih saveta bez stresa ćete spremiti prazničnu trpezu.

04.04.2023 10:01

EVO KAKO DA JAJA NE PUKNU TOKOM KUVANJA: U susret uskršnjim praznicima ovo pitanje muči sve domaćice
shutterstock.com

U susret predstojećim uskršnjim praznicima sve domaćice već unapred imaju stres da li će im uspeti praznična trpeza. To se najviše odnosi na kuvanje i bojenje uskršnjih jaja.

shutterstock.com

Postoji nekoliko načina da jaja ne popucaju prilikom kuvanja

Svakome se desi da barem nekoliko komada popuca već tokom kuvanja. Kako biste izbegli tu neželjenu situaciju potrebno je slediti nekoliko saveta koji će vas lišiti takvog ishoda.

Pre svega, jaja ne smete direktno iz frižidera staviti u lonac za kuvanje. Najbolje je da odstoje na sobnoj temperaturi makar dva sata. Takođe, šerpa treba da je puna vode tokom čitavog procesa kuvanja. Kuvajte na umerenoj temperaturi, a tik pred ključanje još smanjite temperaturu kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo.

Preporučuje se i da je najbolje da jaja budu sveža prilikom kuvanja. Ako niste sigurni da li su ona koja ste kupili baš takva, možete to lako da proverite. Stavite ih u činiju punu vode i ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su sveža.

Prilikom kuvanja jaja neophodno je u vodu dodati so. Potrebna razmera je pola kašike soli na litar vode. Osim što će se na taj način bolje skuvati, farba za bojenje će se bolje primiti na ljusku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)