Kuce

PRIMETILI STE DA VAŠ LJUBIMAC JEDE TRAVU? Iznenadićete se zašto je to tako, po sredi nije bol u stomaku!

Neobična navika vašeg ljubimca zna da bude česta praksa kod pojedinig pasa, a razlog za to je samo činjenica da oni osluškuju svoj organizam.

28.04.2022 16:00

PRIMETILI STE DA VAŠ LJUBIMAC JEDE TRAVU? Iznenadićete se zašto je to tako, po sredi nije bol u stomaku!
shutterstock.com

Mnogi vlasnici ljubimaca znaju da je briga o psima veoma važna, gotovo kao da brinete o detetu. Ishrana, svakodnevne šetnje, kao i redovno čišćenje za njima se podrazumevaju. Međutim, neke navike svojih pasa njihovi vlasnici ne primećuju ili jednostavno ne mogu razumeti.

Verovatno ste u šetnji sa svojim ljubimcem primetili da često zastaje i jede, verovali ili ne, travu? Iako mnogi misle da su psi po prirodi mesojedi, oni su zapravo svaštojedi, pa tako nije strano da se "bace“ i na biljke, poput trave.

Iako su rađena istraživanja kako bi se utvrdilo da li je ponekad loše stanje psa povezano sa žvakanjem trave i da li oni na taj način pokušavaju da podstaknu povraćanje kako bi im bilo lakše da svare travu ili ublaže eventualni bol stomaka, ipak to nije istina, pokazala su istraživanja. Jedenje trave nije uopšte razlog  ublažavanja stomačnih problema kod pasa, već oni u potrazi za nekim nutrijentima, načešće vlaknima, posežu za njom.

unsplash.com

Psi često u jedenju trave uživaju više nego u klasičnoj hrani

Ako se uzme u obzir genetika pasa i priroda njihovih predaka, videćemo da su i oni, uprkos tome što su bili mesojedi, unosili vlakna putem biljaka i na taj način zadovoljavali potrebu za vlaknima.

Ako već duže vreme niste izveli svog ljubimca u šetnju i on boravi u zatvorenom prostoru, vrlo je verovatno da će u prirodi tražiti sastojke koji mu nedostaju poput vitamina i minerala koje mnoge biljke sadrže, što će mu pomoći u boljem regulisanju probavnog sistema.

U nekoj od narednih šetnji zato nemojte upitno gledati svog ljubimca i odvraćati ga od trave jer je očigledno da voli taj ukus. Pustite ga jer on, kao i svi, osluškuje svoj organizam i prepoznaje potrebe za određenom hranom.

Međutim, podrazumeva se da ako u tome preteruje i pored trave poseže za drugim stvarima, možda bi trebalo da posetite veterinara i proverite da li je reč o nekom poremećaju u ponašanju.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)