Tetka Saveta

NAPRAVITE PRIRODAN PREPARAT PROTIV BILJNIH VAŠI: Čudesan sprej za uspešno baštovanstvo od biljke koja raste kao korov

Od koprive se pravi rastvor koji je nenadmašan u zaštiti bilja, sobnog i baštenskog cveća, a svoju primenu je našao i u organskoj proizvodnji gde nije dozvoljena upotreba hemijskih sredstava

16.05.2022 16:55

NAPRAVITE PRIRODAN PREPARAT PROTIV BILJNIH VAŠI: Čudesan sprej za uspešno baštovanstvo od biljke koja raste kao korov
Pixabay.com

Kopriva je vrlo moćna biljka koja se vekovima koristila u ishrani, ali i kao lek protiv mnogih bolesti. Prepoznatljiva je po zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare otuda i njeno drugo ime žara.

Prvi pisani tragovi o upotrebe ove biljke potiču još iz prvog veka kada je korišćena kao lek protiv prehlade i opšte slabosti, a i danas je najmoćnija biljka protiv anemije.

Pixabay.com

Kopriva se već vekovima koristi u lekovite svrhe protiv mnogih bolesti

Zaštita i prirodno đubrivo

Međutim, ovo nije njena jedina svrha. Kopriva se koristi u zaštiti bilja protiv brojnih štetočina kao što su biljne vaši, tripse, grinje… U ekspanziji organske proizvodnje gde nije dozvoljena bilo kakva upotreba hemijskih sredstava za tretiranje organskog voća i povrća, kopriva se pokazala kao prava kraljica pri organskom uzgoju.

Odlična je i za cveće kako ono u vašem dvorištu tako i za sobno bilje. Ne samo što će vaše cveće biti zaštićeno od brojnih insekata i štetočina, već će zahvaljujući koprivi, koja je i prirodno đubrivo napredovati kao ludo. Za zaštitu biljaka od štetočina pravi se gusti rastvor od koprive koji u adekvatnim uslovima može da se čuva i do godinu dana, a da pri tome ne gubi svoja svojstva.

Pixabay.com

Za rastvor od koprive koristi se samo nadzemni deo biljke

Kako se pravi

Za pravljenje rastvora koristi se samo nadzemni deo koprive, a prilikom branja obavezno nosite rukavice, jer mravlja kisela nagriza kožu ruku posle čega se stvaraju dobro poznati plikovi. Rastvor za zaštitu bilja pravi se od kilograma sveže koprive koja se potopi u 10 litara vode i ostavi na tamnom mestu da odstoji 10 do 15 dana.

Svakog dana rastvor  promešajte. Vremenom će se zgusnuti i promeniti boju u smeđu. Za upotrebu je spreman kada se više ne budu stvarali mehurići vazduha usled vrenja. Procedite i čuvajte na tamnom mestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 meseci.

Prilikom upotrebe razredite koprivin rastvor sa vodom u razmeri 7:1, odnosno 7 litara vode i 1 litar rastvora.

Pixabay.com

Razblaženim rastvorom od koprive prskajte biljke i cveće na svake tri nedelje u vegetativnom periodu

Kako se upotrebljava

Rastvor koprive ima vrlo neprijatan miris koji odbija štetočine. Najbolje ga je koristiti u vegetacionom periodu na svake tri nedelje.

Koristi se tako što se razređeni rastvor sipa u prskalicu i s tim se prska cveće, organsko voće i povrće ili sobno cveće. Posebno izdašno isprskajte one delove biljka gde su se štetočine već zapatile i počele da nanose štetu.

Kopriva se može koristiti i kao zaštita od dosadnih mušica u kući. Dovoljno je buket sveže nabranih kopriva okačiti u kuhinju i na taj način ćete odbiti ne samo mušice već i moljce.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)