Nabavite ih!

BILJKE KOJE TREBA DA IMATE U SPAVAĆOJ SOBI: Čiste toksine i poboljšavaju san i raspoloženje

Neke biljke tokom noći upijaju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik što je ključno za dobar san.

14.12.2021 22:30

BILJKE KOJE TREBA DA IMATE U SPAVAĆOJ SOBI: Čiste toksine i poboljšavaju san i raspoloženje
Pixabay

Određene biljke dobro je imati u svom domu jer vrlo efikasno čiste vazduh i oslobađaju ga od toksina koji znaju da ugroze zdravlje ukućana. Neke su posebno dobre za spavaću sobu jer poboljšavaju raspoloženje i san, smanjuju nivo stresa i prirodni su filteri koji prečišćavaju vazduh. 

Izolacioni materijali, farba i nameštaj mogu poprilično da ugroze kvalitet vazduha toksinima kao što su formaldehid i benzol. Zato je dobro u spavaću sobu dodati malo zelenila, odnosno biljke koje će doneti novu energiju.

pexels.com

 

Aloe vera

Savršena biljka za vašu sobu za odmor je Aloe vera koja upija ugljen dioksid tokom noći i oslobađa kiseonik što doprinosi dobrom snu. Istu osobinu ima i biljka koja je kod nas poznata kao "svekrvin jezik". Ona se nalazi i na NASA listi biljaka koje prečišćavaju vazduh. Ove biljke ne zahtevaju često zalivanje i samo treba paziti da im zemlje ne bude potpuno suva. 

Istraživanje koje je sprovela NASA pokazalo je da zeleni ljiljan ili klorofit uklanja 90% formaldehida iz vazduha pa je i ovu biljku poželjno imati u spavaćoj sobi.

 

Lavanda

Jedan kutak u spavaćoj sobi, pored prozora jer ova biljka zahteva svetlost, rezervišite za lavandu koja će umiriti vaš nervni sistem i doneti vam preko potrebni miran san. Tokom leta, ova biljka će rasterati i dosadne insekte. A ako niste baš vični gajenju saksijskog bilja, pomoći će vam i eterično ulje od lavande. Sa nekoliko kapi poprskajte jastuk pre spavanja i videćete kako to umirujuće deluje na vaše telo.

Pixabay

 

Spatifilum

Spatifilum je takođe biljka koja ne zahteva preteranu negu a odličan je prečištač vazduha pošto uklanja i formaldehid i benzen. Uz to, ona podiže nivo vlažnosti vazduha za 5%.

 

 

 

 

Komentari (0)