Tetka Saveta

IDEALNE BILJKE ZA KUPATILO: Za savršenu dekoraciju treba malo truda i još manje novca

Mnoge tropske biljke žive u vlažnom i ne baš svetlom području. Mnoge sobne biljke vode poreklo iz tropskih šuma, pa im vaše kupatilo može biti okruženje u kojem najbolje napreduju i najlepše izgledaju.

03.11.2021 10:28

IDEALNE BILJKE ZA KUPATILO: Za savršenu dekoraciju treba  malo truda i još manje novca
pexels.com

Osim toga što biljke dekorišu kupatilo i čine ga atraktivnijim, one i čiste vazduh. Naravno, nisu sve biljke idealne za gajenje u kupatilu, naročito ne one koje potiču iz sušnih predela, tako da bi brzo istrulile. To su kaktusi i brojni drugi sukulenti.

Ako kupatilo ima dovoljno prirodnog svetla, ono može biti čak i najpogodnija prostorija za držanje biljaka. Ali ako to nije slučaj, postoje i one kojima velika količina svetlosti nije toliko neophodna.

Zeleni zidovi su takođe odličan izbor za kupatilo, ali zahtevaju više brige i održavanja. Najbolja pozicija prozora za držanje biljaka u kupatilu su istok i jug. Jutro je biljkama najvažniji deo dana. Provetravanje prostorije je veoma važno, ali pazite da ne napravite promaju jer to zaista ne vole.

Predstavljamo vam biljke koje dobro napreduju pri slabom osvetljenju i visokoj vlažnosti.

1. Zamija plant

Istinski heroj, zamija je jedna od najtvrdokornijih kućnih biljaka. Kažu da ju je gotovo nemoguće ubiti. Ne smeta joj slabo osvetljenje, a neke mogu da žive u sobi bez prozora s pravom veštačkom rasvetom. To ih čini idealnim izborom ako vašem kupatilu nedostaje mnogo prirodnog svetla.

Zamija plant

2. Tilandsija

Njoj je potrebno dosta vlage u vazduhu. Zato je kupatilo odlično mesto za njeno gajenje. Svakodnevno mogu upiti svu vlagu iz tuša (iako im je potrebno prskanje jednom nedeljno). Oni su takođe superfleksibilni kao dekor jer im nije potrebna saksija.

3. Flamingov cvet

Tropska biljka koja traži dosta vlage. Raste do 56 centimetara i ako se odlučite da je stavite u kupatilu, smestite je pored prozora ili nasuprot njega. Ona ne voli promaju, a zaliva se do dva puta nedeljno. S vremena na vreme proveravajte da se zemlja nije osušila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maricel D. (@maricel0118)

4. Dracena

Suptropska vrsta drveta koja može da podnese malo zanemarivanja i ne smeta joj slabo svetlo. Prija joj vlaga, a odlična je i kao prečistač vazduha.

5. Peperomija

Lako rastu, ali ostaju relativno mali. Odlični su za mala kupatila.

6. Spatifilum

Poznatija je kao ženska sreća. Prilagodljiva je veoma i omiljena zbog svojih belih cvetova i širokih tamnozelenih listova. Voli senku i možete je staviti u bilo koji deo kupatila. Važno je da znate da je otrovna, te nije preporučljivo da je držite ako imate pse i mačke.

7. Sanseverija

Drugi naziv joj je svekrvin jezik ili indijansko pero. Poreklom je iz Afrike i Indije. Ima veoma duge, šiljate listove smeštene u rozeti, stabljastog oblika. Može da uspeva i u mračnim prostorijama, tako da, iako nemate prirodno svetlo u kupatilu, dovoljno će biti da je povremeno iznesete na sunce. U mraku će opstati, ali listovi neće imati šare. Ne voli direktno svetlo, već senku. Ne smetaju joj grejalice ni radijatori. Veoma su otporne. Prilagođavaju se veoma brzo i dovoljno je da ih povremeno zalivate. Odlična biljka koja traži malo nege.

8. Paprati

Najbolje opstaju u kupatilu, njihova prirodna klima je izuzetno vlažna i tamna. Mnoge paprati će umreti ako su u sobama sa suvim vazduhom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liz (@echodesignsuk)

9. Bambus

Ima višestruku primenu i možete ga koristiti prilikom dekoracije. Bambusi koji se gaje u zatvorenom prostoru zahtevaju dosta svetla. Simbolično donose sreću i ljubav u vašem domu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @succulentcactus2021

10. Fitonija

Ne voli direktno, jako sunce i prija joj visoka vlažnost i blago sunce. Poreklom je iz Perua. Lišće joj je bujno i dekorativno. Ne zalivajte je previše jer će početi da trune, a to ćete primetiti po pegicama na listovima.

11. Kaliteja

Poreklom s istoka Brazila, a raste u vlažnim tropskim prašumama. Raste do 45 centimetara. Preporučuje se filtrirano svetlo i zahteva redovno zalivanje. Zemlja treba da bude vlažna, ali nikako mokra. Veoma voli vlažan vazduh, tako da uživa u vazduhu u kupatilu tokom tuširanja. Kao i flamingov cvet, ova biljka ne podnosi promaju. Direktna sunčeva svetlost je njen glavni neprijatelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @juuliasplants

 

Komentari (0)