SOBNE BILJKE ZIMA

A ŠTA MOŽE ZIMA MENI: OVIH 14 sobnih biljaka će krasiti vaš stan tokom hladnih meseci

Tokom hladnih zimskih meseci teško je negovati biljke koje su nam u toplijim danima krasile terasu ili pak sims. Ipak, postoje i biljke kojima hladnoća prija a mi vam predlažemo one koje vam ove jeseni i zime mogu ulepšati životni prostor

15.11.2021 16:01

A ŠTA MOŽE ZIMA MENI: OVIH 14 sobnih biljaka će krasiti vaš stan tokom hladnih meseci
pexels.com

Iako većina saksijskog cveća ne preživi hladnu zimsku klimu ili pak nedostatak svežeg vazhuda i zagušljivost zatvorene prostorije, postoje biljke koje će zadovoljno rasti u zatvorenom prostoru tokom hladnijih meseci. Srećna vam predstavlja 14 lepotica koje će oplemeniti vaš životni prostor i to shodno mikroklimi u vašem stanu tokom hladnijeg perioda.

U slabije osvetljenoj prostoriji:

1. Zamija

Zamioculcas zamiifolia ili zamija je često na vrhu liste biljaka koje će “najverovatnije preživeti”, što je čini savršenim izborom ukrasne biljke za bilo koje doba godine. Ono što ovu popularnu biljku čini posebnom je njena izuzetna sposobnost da se uspešno razvija u prostoru sa minimalnim osvetljenjem. Može da preživi u svetlijim predelima, a u stanju je da se uspešno prilagodi mraku tokom zimskih meseci. Dakle, ključno je držati je pri slabom osvetljenju i ne zalivati je često jer voli suvo zemljište.

2. Paprat

Mnogim vrstama paprati nije potrebno mnogo svetlosti. Međutim, iako mogu tolerisati slab nivo osvetljenja, zahtevaju visoku vlažnost i često zalivanje. Paprat je prilično osetljiva na svetlost, pa je stavite na mesto gde neće biti na direktnom suncu, barem deo dana.

3. Kineski zimzelen ili Aglaonema

Difenbahija ima lepe, bujne i velike listove. Može da raste u slabo osvetljenim prostorijama, međutim pazite da je ne zalivate previše. Isto tako, ako prostorija nema puno prirodnog svetla, možete je dopuniti veštačkim ili postavljanjem difenbahije u blizini lampe.

U prostoriji izloženoj promaji: 

1. Klivija

Ako imate prostoriju koja je hladna i nije izložena sunčevoj svetlosti, klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli period hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cveća, obično narandžaste ili ponekad zlatnožute boje. Ne samo da će ova prelepa biljka cvetati, čak i u prostoriji izloženoj promaji, svetle boje će ulepšati hladan prostor. Dodatni bonus je što klivija voli suvu zemlju, tako da nećete morati da je zalivati svaki dan.

2. Mahovina u terarijumu

Da biste zaštitili svoje biljke od hladnog povetarca pored prozora ili pored ulaznih vrata, razmislite o minijaturnoj verziji staklenika, odnosno staklenog terarijuma. To će zadržati vlagu unutar stakla i zaštititi biljke od toplog i hladnog vazduha. Ne samo da će terarijum štititi biljke unutra, već je i dobar ukras za dnevni boravak. Idealne biljke za terarijum su mahovina i paprat.

3. Krasula

Mnoge biljke ne vole kombinacije hladnog vazduha sa toplim radijatorima u zimskim mesecima, ali neke biljke to mogu da tolerišu. Jedna od biljaka koja može da preživi takve temperaturne varijacije je krasula. Ona može da podnese blizinu otvorenog prozora u zimskim mesecima. Takođe, ne zahteva puno vode i može da uspeva sa zalivanjem jednom u tri nedelje. Ova biljka liči na minijaturno stablo, tako da će biti osvežavajuće zelenilo u vašem domu, čak i kada je drveće tokom zime napolju bez lišća.

4. Božićni kaktus

Ako tražite višegodišnju biljku koja će uneti živahne boje u prostor, potražite božićni kaktus. Crvena i roze boja podsećaju na proleće, a osim toga, ova biljka nije zahtevna za održavanje. Mogu se držati u zatvorenom prostoru tokom cele godine ili ih možete držati napolju tokom leta, ali u senci.

Suvi vazduh u prostoriji:

1. Filodendron

Jedna od biljka koja toleriše suv vazduh koji je tipičan za većinu domova je filodendron. Njega treba zalivati samo jednom u dve nedelje. Osim toga, uspeva i na tamnijem mestu u prostoriji.

2. Sukulenti

Sukulenti dolaze u širokom spektru boja. Sukulente ne treba često zalivati, osim leti. Imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže da zadrže vlagu i veoma su prilagodljivi. Posle leta mogu se veoma dobro prilagoditi unutrašnjim prostorima i uspešno prezimiti u vašem domu, piše portal zadovoljna.dnevnik.hr.

3. Lirasti fikus

Lirasti fikus treba zalivati jednom u dve nedelje tokom vegetacije i jednom mesečno tokom zime. Također, imajte na umu da voda isparava sporije u prohladnoj sobi, tako da obratite pažnju na to da li je soba izložena promaji, da li je vlažno, suvo ili vruće u prostoriji.

4. Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Previše vode može da ubije ovu lepu biljku jer ima mesnate listove pa ne traži često zalivanje. Ova atraktivna biljka pročišćava vazduh i podstiče proizvodnju kiseonika. Nije zahtevna za negovanje. Ne treba joj mnogo svetla ni previše zalivanja.

5. Aloe vera

Ova jednogodišnja pustinjska biljka može da podnese suv vazduh. Zalivajte je jednom mesečno. Aloe vera voli svetlost pa je postavite blizini prozora.

U pregrejanoj prostoriji:

1. Kaktus

Kaktusi vole suv vazduh i toplotu. Mesto iznad radijatora je idealno za mali kaktus. Tokom zime žive u stanju mirovanja i jednom mesečno ih je potrebno zaliti. Budući da su mnoge pustinje poznate po hladnim noćima, neke vrste pustinjskih biljaka možete odabrati za svoj prostor.

2. Voštani cvet ili hoja

Voštani cvet ima debele listove i ostavite da se zemlja osuši pre nego što ga ponovo zalijete.

Da li imate neke od ovih biljaka? Ako neka već krasi vaš dom, podelite sa nama svoje utiske u komentarima.

Komentari (0)