Korisni saveti

KAKO DA ORHIDEJE PREŽIVE ZIMU: Evo kako da negujete ovu nežnu biljku

Orhideja je vrlo zahtevan cvet, ali vam sve vreme koje joj posvetite nadoknađuje neverovatnom lepotom!

14.11.2021 19:08

KAKO DA ORHIDEJE PREŽIVE ZIMU: Evo kako da negujete ovu nežnu biljku
pexels.com

Orhideje su nežni cvetovi, oko kojih su razvezane mnoge priče, a posebno u istočnoj Aziji odakle i potiče. Ovaj cvet simbol je ženstvenosti i nežnosti koji je jedan od omiljenih cvetova svih dama, a svakako nije veliki fan zime. Ova biljka ne trpi hladnoću, suv vazuduh i promaju koji su nužni pratioci zime, pa su mnoge žene navikle da orhideje čuvaju samo leti. Međutim uz naše savete u lepoti ove biljke uživaćete tokom cele godine.

Osigurajte da ima dovoljno prirodnog svetla

Zima je sumorno godišnje doba u kome period gde sunce vlada traje znatno kraće, a i često ga kvare oblaci. Da bi vaša orhideja preživela zimu potrebno je da je stavite u najosunčaniju prostoriju u vašoj kući, ali se potrudite da sunčani zraci ne idu direktno u nju, jer ova blaga biljka ne uživa previše ni u jakim sunčevim zracima.

Promaja je veliko no-no

Ni ljudi nisu veliki fanovi promaje, te ne možete očekivati od ovako princezaste biljčice da je voli. Stoga, staviti orhideju na prozor u toku zime nije najidealnije rešenje ukoliko želite da ona ovaj period godine preživi. Potrudite se da orhideji bude dovoljno toplo, ali obratite pažnju da ne bude ni pod previše toplim vazduhom, jer kao što do sada već možete i da zaključite, ona više voli umereniju klimu. Ukoliko je u sobi previše sparno potrudite se da joj napravite vlažnu oazu, tako što ćete u njenu blizinu staviti ovlaživač vazduha ili je sa vremena na vreme isprskati vodom.

Proveravajte koren i lišće

Zimi svakako manje isparava voda, te je zaista u toku ovog godišnjeg doba manje potrebno zalivati biljke. Međutim, nemojte dozvoliti da vas to dovede do toga da zaboravite da zalivate orhideju. Pratite boju korena i oblik lišća. Ukoliko primetite da je koren posiveo, a da su listovi smežurani vašoj princezi potrebno je više vode, te se potrudite da je češće zalivate.

Komentari (0)