Tetka Saveta

Vodite računa gde držite KUHINJSKE KRPE: Jedno mesto je posebno pogodno za razvoj bakterija!

Pogrešno mesto može stvoriti više štete nego koristi, a većina domaćica nesvesno pravi ovu grešku

Slika Autora
byAna Đelić

06.11.2025 07:15

Vodite računa gde držite KUHINJSKE KRPE: Jedno mesto je posebno pogodno za razvoj bakterija!
Shutterstock/New Africa

Naizgled banalna odluka, gde okačiti kuhinjsku krpu, zapravo je važnija nego što mislimo. Stručnjaci upozoravaju da većina domaćica pogrešno postavlja ove komade tkanine, čime ne samo da otežavaju sušenje i smanjuju urednost, već stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija. Iako krpa treba da bude pri ruci i da se suši što brže, odabir pogrešnog mesta može dovesti do vlage, neprijatnih mirisa i nehigijenskih uslova.

Jedna od najčešćih grešaka je držanje krpe na ivici sudopere. Iako estetski može da deluje uredno, u praksi to znači da će krpa stalno biti mokra prilikom svakog otvaranja slavine. Slična situacija je i kada se krpa okači preko same slavine. Deluje praktično, ali mikroorganizmi iz tkanine lako mogu dospeti u vodu, što predstavlja higijenski rizik.

Bolja opcija je zidni nosač ili šipka postavljena blizu sudopere, naročito ako zid ima vodootpornu završnicu. Tako krpa ima dovoljno prostora da se osuši, bez dodira sa površinama koje se često kvase. Takođe, mnogi se odlučuju da krpe kače na ručku mašine za sudove. To takođe deluje kao praktično rešenje, s obzirom na blizinu sudopere, ali sa povremenim rizikom da sklizne prilikom otvaranja vrata i često padne na pod.

shutterstock.com/Bogdan Sonjachnyj

Vodite računa gde ostavljate kuhinjske krpe

Za one koji nemaju mašinu, ručka šporeta može poslužiti kao alternativno mesto, naročito za "ukrasne" krpe koje se ne koriste svakodnevno. A ako prostor dozvoljava, šipka ispod sudopere ili mala polica na kraju zida mogu biti diskretno, a efikasno rešenje koje održava kuhinju urednom i funkcionalnom.

Stručnjaci zaključuju da idealna kuhinjska krpa treba da se brzo osuši, da ne dodiruje površine koje se kvase i da uvek bude čista. Jer, iako mala, upravo ona često otkriva koliko je kuhinja zaista higijenska, te upravo ta ista krpa postaje leglo bakterija i širenja nečistoće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)