Tetka Saveta

Ovo povrće kupujte samo ZAMRZNUTO - mnogo je pametnije i zdravije

Za razliku od svežeg, koje često prolazi dug put od polja do prodavnice, zamrznuto zadržava svoj nutritivni sastav i boju

Slika Autora
byNevena Jakovljević

02.11.2025 13:37

Ovo povrće kupujte samo ZAMRZNUTO - mnogo je pametnije i zdravije
Svetlana Khutornaia/Shutterstock

Zdrava ishrana često deluje jednostavno u teoriji, ali u praksi može biti pravi izazov. Povrće je ključni deo svakodnevne ishrane jer obezbeđuje vitamine, minerale i vlakna, koja jačaju imunitet i čuvaju zdravlje organizma. Međutim, kada su cene visoke, sezona ograničena ili se namirnice brzo kvare, teško je uvek imati sveže povrće pri ruci.

Upravo zato nutricionisti sve češće preporučuju - zamrznuto povrće. Iako mnogi misle da sveže uvek znači i zdravije, istina je da zamrznuto povrće često sadrži čak i više hranljivih materija. Kako objašnjava Kasandra Berk, dijetetičarka za Real Simple, povrće počinje da gubi svoje vitamine i minerale odmah nakon branja, piše Najžena.

Kada se brzo zamrzne u trenutku pune zrelosti, hranljive materije se "zaključavaju", a proces razgradnje se zaustavlja. 

Shutterstock/Shutterstock Ai

Koje povrće treba kupovati smrznuto

Pored zdravstvenih prednosti, zamrznuto povrće donosi i praktičnost. Jeftinije je, ima duži rok trajanja i ne zahteva dodatno čišćenje i pripremu - dovoljno je da ga izvadite iz zamrzivača i odmah ubacite u tiganj, supu ili smuti.

Stručnjak za sportsku medicinu i ishranu, dr Piter Brukner, ističe da su pojedine vrste povrća posebno pogodne za zamrzavanje jer zadržavaju teksturu, boju i hranljive sastojke.

Brokoli - bogat vitaminima C i K, kao i vlaknima. Zamrznuti brokoli ostaje hrskav i svež, savršen za priloge, čorbe ili jela iz voka.

Spanać - odličan izvor gvožđa i vitamina. Lako se dodaje u smutije, supe ili testenine, pa je idealan način da obogatite obrok.

Grašak - pun vitamina A i C, a zamrzavanje ne menja njegovu slatku aromu i strukturu. Odličan je u salatama, rižotu ili kao prilog mesu.

Paprika - i u zamrznutoj varijanti zadržava boju, ukus i hrskavost. Može se koristiti u jelima iz tiganja, omletima ili pastama.

Karfiol - neutralnog ukusa i bogat vlaknima, lako se koristi kao zamena za pirinač ili krompir. Odličan je i u supama i pečenjima.

Mešano povrće - raznobojne kombinacije su odličan način da u jednom obroku unesete više vitamina i minerala. Dr Brukner savetuje da birate šarene mešavine za što širi spektar hranljivih materija.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)