Tetka Saveta

PROVERENI TRIK BAŠTOVANA: Samo jedan neobičan sastojak može da spase vašu baštu suše!

Ova biljka je prirodni sunđer, kada se natopi, oslobađa micelijum, koji stimuliše aktivnost mikroba u zemljištu.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

26.08.2025 07:15

PROVERENI TRIK BAŠTOVANA: Samo jedan neobičan sastojak može da spase vašu baštu suše!
Shutterstock/VH-studio

Leto je na izmaku, ali vrućine i dalje ne jenjavaju. Mnogi baštovani traže načine da zaštite svoje biljke i povrće od nepodnošljivih temperatura. Rešenje može biti jedan neuobičajeni sastojak – voda od pečurki.

Stručnjak za vrtlarstvo, Vejn Dilejni, ističe da zalivanje biljaka vodom u kojoj su bile natopljene gljive može biti ključ za očuvanje vitalnosti vaših biljaka tokom toplotnih talasa. Ova tečnost je bogata hranljivim materijama koje hrane tlo i jačaju otpornost biljaka – a sve to bez hemikalija ili otpada.

Zašto baš pečurke

Gljive funkcionišu kao prirodni sunđeri u bašti. Kada se natapaju u vodi, oslobađaju svoj micelijum, koji stimuliše aktivnost mikroba u zemljištu.

To znači da tlo bolje zadržava vodu, a biljke lakše upijaju tekućinu. Tako vaše biljke ostaju hidrirane čak i tokom najtoplijih dana i smanjuje se rizik od uvenuća.

Shutterstock/Olena Rudo

Pečurke funkcionišu kao prirodni sunđeri i pune su vode

 

Pored poboljšane hidratacije, voda od gljiva obogaćuje tlo mikronutrijentima poput kalijuma, selena, magnezijuma i fosfora - neophodne hranljive materije koje pomažu biljkama da izdrže ekstremne temperature.

Kako se priprema voda od gljiva

Priprema je jednostavna: iseckajte šaku bilo kojih gljiva i ostavite ih u vodi 12 do 24 sata. Vodom možete zalivati biljke, a iste gljive možete koristiti dva do tri puta.

Ovaj prirodan i pristupačan metod može biti pravo rešenje za sve koji žele da sačuvaju svoj vrt tokom leta i istovremeno hrane tlo i biljke bez dodatnih hemikalija, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)