Tetka Saveta

EVO ZAŠTO VAM SE SIR BRZO OSUŠI I UBUĐA U FRIŽIDERU: Ceo život ga pogrešno pakujete, jedna stvar je strogo zabranjena!

Najvažnija je vrsta papira u koji pakujete sir, kao i mesto u fižideru gde ga stavljate.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

23.06.2025 14:35

EVO ZAŠTO VAM SE SIR BRZO OSUŠI I UBUĐA U FRIŽIDERU: Ceo život ga pogrešno pakujete, jedna stvar je strogo zabranjena!
Shutterstock

Bez sira je teško zamisliti našu ishranu - on je savršen dodatak jelima, bez obzira da li se radi o sendvičima, salatama ili picama. Međutim, sir može lako da se pokvari, osuši ili čak ubuđa, najčešće zbog nepravilnog skladištenja.

Jedan od najefikasnijih načina da se sačuva svežina sira jeste da se odreknete plastične folije.

Mimi Morli, stručnjak za čuvanje namirnica, preporučuje da sir uvek čuvate u frižideru, a nakon otvaranja, umesto plastične folije, koristite papir za pečenje ili specijalni papir za sir. Ova zamena može značajno da utiče na očuvanje svežine sira.

Mnogi nisu svesni da papir za pečenje pomaže siru da duže ostane svež. Ovaj kućni predmet omogućava siru da "diše", sprečava nakupljanje vlage i usporava pojavu buđi.

Pixabay.com

Važno je gde držite sir u frižideru

Osim toga, papir zadržava vlagu, čime se sprečava sušenje sira. Kada isečete deo sira koji vam je potreban, ostatak upakujte kao poklon da biste očuvali svežinu. Ova jednostavna promena može da napravi veliku razliku u očuvanju kvaliteta sira.

Da biste produžili svežinu sira, najbolja praksa je da ga čuvate u frižideru, idealno u fioci za povrće ili centralnom delu gde su temperatura i vlažnost stabilni.

Takođe, važno je izbegavati plastičnu foliju, jer ona može da podstakne rast buđi. Umotavanje sira u papir za pečenje predstavlja ključan korak u očuvanju njegove svežine.

Takođe, preporučuje se, kao dodatna mera zaštite da umotani sir držite u plastičnoj posudi ili kesi sa "zip" zatvaračem, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)