Tetka Saveta

ZAŠTO JE VAŽNO DA LI SU JAJA IZ FRIŽIDERA ILI SOBNE TEMPERATURE: Ovo može biti ključna razlika u izgledu i ukusu kolača!

Jaja sobne temperature lakše se vezuju sa drugim sastojcima poput putera i šećera, objasnila je poslastičaka Jami Merkado.

Slika Autora
byDragana Petrović

03.09.2025 17:20

ZAŠTO JE VAŽNO DA LI SU JAJA IZ FRIŽIDERA ILI SOBNE TEMPERATURE: Ovo može biti ključna razlika u izgledu i ukusu kolača!
Shutterstock/Di_Ilikaeva

Većina domaćica ima dilemu - da li je za pravljenje kolača bolje koristiti jaja sobne temperature ili ona direktno iz frižidera. Kako je objasnila poslatičarka Jami Merkado, velika je greška ako koristite jaja iz frižidera, posebno za pripremu kolača.

- Kada su jaja sobne temperature, to olakšava da se lakše umute i smesa postane kompaktna. Ako ih koristite za testo za kolače, ovakva jaja direktno utiču na kvalitet, izgled i ukus kolača. Osim toga, jaja sobne temperature prilikom mućenja lakše se vezuju sa drugim sastojcima poput putera i šećera. To znači da će se smesa glatko i ravnomerno sjedini, bez grudvica ili razdvajanja, što je posebno važno za kolače i biskvite, gde je lagana, prozračna tekstura ključna - objasnila je ona.

Pored toga, jaja sobne temperature bolje hvataju sitne mehuriće vazduha dok ih mešate. Ovi mehurići vazduha se kasnije šire u rerni i upravo je to ono što daje kolaču meku, pahuljastu teksturu. Ako koristite hladna jaja, smesa može ispasti previše gusta, pa će i kolač biti tvrd. 

Shutterstock AI

Postoje kolači, kao što je brauni, kada možete koristiti jaja direktno iz frižidera

Ako ste zaboravili da unapred izvadite jaja, možete ih lako zagrejati bez čekanja. Kako savetuje Merkadova, stavite hladna jaja u posudu s mlakom vodom i ostavite oko deset minuta. Prema njenim rečima, nikada nemojte koristiti vruću vodu jer će to skuvati jaja. Druga mogućnost jeste da razbijete jaja u posudu i kuhinjskim termometrom proverite da li su dovoljno topla. Ako su hladna, ostavite ih nekoliko minuta da se zagreju i dostignu sobnu temperaturu.

Za torte koje zahtevaju lagano i prozračno testo, kao što su kolači, biskviti, mafini, jaja sobne temperature su neophodna, ali postoje situacije kada možete koristiti i ona direktno iz frižidera. U pitanju su kolači poput braunija ili prhko testo, to nije toliko važno. Tačnije, hladna jaja su ponekad čak i bolja.

- Najbolje je uvek pratiti recept. Ako je u njemu naglašena temperatura jaja, bilo da su sobne ili hladna, to je važan korak da biste dobili savršen rezultat i kolače koji se tope u ustima - naglasila je Merkadova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)