Većina domaćica ima dilemu - da li je za pravljenje kolača bolje koristiti jaja sobne temperature ili ona direktno iz frižidera. Kako je objasnila poslatičarka Jami Merkado, velika je greška ako koristite jaja iz frižidera, posebno za pripremu kolača.
- Kada su jaja sobne temperature, to olakšava da se lakše umute i smesa postane kompaktna. Ako ih koristite za testo za kolače, ovakva jaja direktno utiču na kvalitet, izgled i ukus kolača. Osim toga, jaja sobne temperature prilikom mućenja lakše se vezuju sa drugim sastojcima poput putera i šećera. To znači da će se smesa glatko i ravnomerno sjedini, bez grudvica ili razdvajanja, što je posebno važno za kolače i biskvite, gde je lagana, prozračna tekstura ključna - objasnila je ona.
Pored toga, jaja sobne temperature bolje hvataju sitne mehuriće vazduha dok ih mešate. Ovi mehurići vazduha se kasnije šire u rerni i upravo je to ono što daje kolaču meku, pahuljastu teksturu. Ako koristite hladna jaja, smesa može ispasti previše gusta, pa će i kolač biti tvrd.
Shutterstock AI
Ako ste zaboravili da unapred izvadite jaja, možete ih lako zagrejati bez čekanja. Kako savetuje Merkadova, stavite hladna jaja u posudu s mlakom vodom i ostavite oko deset minuta. Prema njenim rečima, nikada nemojte koristiti vruću vodu jer će to skuvati jaja. Druga mogućnost jeste da razbijete jaja u posudu i kuhinjskim termometrom proverite da li su dovoljno topla. Ako su hladna, ostavite ih nekoliko minuta da se zagreju i dostignu sobnu temperaturu.
Za torte koje zahtevaju lagano i prozračno testo, kao što su kolači, biskviti, mafini, jaja sobne temperature su neophodna, ali postoje situacije kada možete koristiti i ona direktno iz frižidera. U pitanju su kolači poput braunija ili prhko testo, to nije toliko važno. Tačnije, hladna jaja su ponekad čak i bolja.
- Najbolje je uvek pratiti recept. Ako je u njemu naglašena temperatura jaja, bilo da su sobne ili hladna, to je važan korak da biste dobili savršen rezultat i kolače koji se tope u ustima - naglasila je Merkadova.
Komentari (0)