Zanimljivosti

CEO ŽIVOT GA BACATE I PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Mnogi ne znaju da je pokvareno mleko NEPROCENLJIVO i za šta sve može da se koristi

Neprijatnog mirisa i ukusa, ali neverovatno korisno, pokvareno mleko ima moćnu primenu u kuhinji, bašti i nezi kože.

Slika Autora
byIva Milenković

04.08.2025 17:40

CEO ŽIVOT GA BACATE I PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Mnogi ne znaju da je pokvareno mleko NEPROCENLJIVO i za šta sve može da se koristi
Jo Panuwat D/Shutterstock

Većina nas po automatizmu prosipa pokvareno mleko čim oseti njegov neprijatan miris, ali ispostavilo se da time bacamo nešto što zapravo može biti veoma korisno, i to na više načina. Iako deluje beskorisno, prokislo mleko se u domaćinstvu može upotrebiti kao prirodno sredstvo koje ima višestruku primenu, od nege kože do baštovanstva. Ovaj stari trik naših baka danas ponovo postaje popularan.

Malo ko zna da pokvareno mleko može biti odlično prirodno đubrivo. Kada se razblaži s vodom i sipa u saksije ili zemlju u bašti, svojim sastavom obogaćuje tlo i pomaže biljkama da bolje rastu. Mlečna kiselina i kalcijum povoljno deluju na koren i ravnotežu pH vrednosti zemljišta. Ljubitelji prirodne bašte posebno ističu da se efekti vide već nakon nekoliko dana.

Pokvareno mleko može da se iskoristi i u kuhinji, naravno, ako nije previše pokvareno. U pripremi domaćih peciva i hleba koristi se umesto kvasca ili mleka koje je u roku kako bi testo bilo mekše i ukusnije. Mlečna kiselina utiče na strukturu glutena, pa je testo elastičnije i duže ostaje sveže. Domaćice tvrde da palačinke ili proje sa ovim mlekom imaju poseban šmek.

Stock-Asso/Shutterstock

Pokvareno mleko može da se iskoristi i u kuhinji, naravno, ako nije previše pokvareno

Zanimljivo je i to da se pokvareno mleko može koristiti i u kozmetičke svrhe. Nekada su ga žene koristile za prirodni piling lica jer mlečna kiselina uklanja mrtve ćelije kože i podstiče regeneraciju. Naravno, ne koristi se mleko koje ima buđ ili jak neprijatan miris, već ono koje je blago ukiselo i zadržalo dobru konzistenciju. Neke žene tvrde da im upravo ovaj stari recept vraća sjaj koži bez skupih kozmetičkih tretmana.

Naravno, ako mleko promeni boje, ima čudan miris koji vuče na užeglo ili se pojavi buđ, tada ga treba bez razmišljanja baciti. Ali ako ste uhvatili momenat kada je tek počelo da kisne, ne samo da ga ne morate baciti, već možete od njega imati i pravu korist. Sledeći put razmislite pre nego što ga prospete, možda ste upravo u rukama imali višenamensko, prirodno sredstvo za kožu, kuhinju i biljke.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)