Kod fermentisanih mlečnih proizvoda, često se lome mišljenja stručnjaka. To je najbolje vidljivo na pojedinim vrstama jogurta, mleka i pavlake koji se često preporučuju kao deo zdrave ishrane zbog korisnih bakterija koje sadrže. Međutim, ruski dijetolog Darija Rusakova ističe da nisu svi ovi proizvodi podjednako korisni za zdravlje.
Postoje određeni fermentisani mlečni proizvodi koji mogu imati negativan uticaj na organizam.
U nastavku saznajte koje proizvode smatramo zdravima, a prema tvrdnjama ruskog dijetologa, oni to nisu.
Jogurti sa aditivima
Jogurti koji sadrže razne aditive i veštačke dodatke, iako se često smatraju zdravim izborom, u stvari, mogu da budu štetni po zdravlje. Ovi jogurti često sadrže velike količine šećera, što može da naruši apsorpciju kalcijuma i učiniti ih sličnijim slatkišima nego zdravom mlečnom namirnicom kao što se smatra.
Mlečni proizvodi bez masti
Mnogi ljudi posežu za mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti u nameri da unesu manje kalorija, ali Darija Rusakova ističe da ovi proizvodi nisu nužno zdraviji izbor kao što se misli.

Schuterstock / Pixel-Shot
Dodavanje skroba radi postizanja odgovarajuće konzistencije može učiniti ove proizvode kaloričnijim, dok niska mast može rezultirati nedovoljnim zasićenjem tela i povećanjem nivoa šećera u krvi.
Masna pavlaka
Pavlaka sa visokim sadržajem masti može biti teška za varenje i opterećivati rad pankreasa i jetre. Ipak, Darija Rusakova naglašava da to ne znači da treba potpuno izbegavati ovu namirnicu. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje pavlake sa manjim sadržajem masti, oko 10-15 odsto, kako bi se izbegli probavni problemi i smanjio rizik od gastrointestinalnih oboljenja, piše newsme.com.ua.
Dakle, iako fermentisani mlečni proizvodi imaju brojne zdravstvene prednosti, važno je obratiti pažnju na izbor proizvoda, prenosi Newsme.
Komentari (0)