Tetka Saveta

VEROVALI ILI NE, OVE BILJKE ČISTE VAŠ DOM! Unesite u kuću i bićete fascinirani!

Šampion je biljka za koju nikad ne biste pomislili da je tako dobra i koju retko ko drži u kući kao sobno cveće.

30.04.2022 18:00

VEROVALI ILI NE, OVE BILJKE ČISTE VAŠ DOM! Unesite u kuću i bićete fascinirani!
Pixabay.com

Sobno cveće je najbolji prirodni prečišćivač vazduha u našem domu. Zdravije je od bilo koje klime, ne troši struju i uz to ulepšava dom.

Na osnovu istraživanja koje je još 1989. sprovela NASA testirajući biljke u zatvorenim svemirskim stanicama, utvrđeno je kojih 10 biljaka ima sposobnost da prikuplja štetne materije iz vazduha.

Neke od tih biljaka sigurno i vi imate u svom domu, a da niste znali za sva njihova svojstva.

Pixabay.com

Hrizanteme su šampion u eliminisanju svih štetnih materija iz vazduha

Hrizanteme

Iako kod nas važi za cveće koje se nosi na groblje, hrizanteme su, verovali ili ne, najefikasnija biljka za čišćenje vazduha. Eliminiše sve štetne supstance od formaldehida do benzola, apsorbuje amonijak i poput živog usisivača izvlači sve štetne materije iz vazduha.

Paprat

Sve sorte paprati poznate su kao biljke koje upijaju štetne materije. Sa dugačkim perasto sečenim listovima ova sobna biljka voli kada je pored prozora okrenuta ka jugu ili zapadu, bez direktne sunčeve svetlosti.

Kuću čisti od spora plesni i amonijaka. Pomalo je izbirljiva kada je u pitanju zalivanje, pa joj prija isključivo kišnica ili destilovana voda, jer od obične česmovače požute joj listovi. 

Biljka pauk

Kod nas je poznata pod imenom zeleni ljiljan sa prepoznatljivim zelenim listovima prošaranim belim prugama. Lako se uzgaja, odlično upija sve vrste hemikalija koje se nalaze u sintetičkim tkaninama, bojama i lepkovima. Dokazano utiče i na snižavanje ugljen-monoksida u prostoriji i nije otrovna za kućne ljubimce.

Pixabay.com

Aloja vera je lekovita biljka i odličan čistač vazduha

Aloja vera

Poznata po svojim lekovitim svojstvima aloja vera je i odličan čistač vazduha, a idealna je za spavaće sobe zbog obilja kiseonika koji proizvodi tokom noći. Mesnati listovi čuvaju vodu, pa je dovoljno zalivanje jednom u sedam dana. Ne voli hladnoću, pa joj je potrebna stalna toplota posebno zimi.

Dracena

Dracena je sobno cveće sa Madagaskara, a njeno ime u prevodu sa grčkog znači ženski zmaj. Jedna je od najdugovečnijih sobnih biljaka koje može živeti decenijama uz minimalnu brigu.

Izuzetno je efikasna u uklanjanju trihloretilen, opasne supstance koja se nalazi u sredstvima za čišćenje. Najbolje raste u polusenci, a zalivajte je isključivo kišnicom ili odstajalom vodom.

Engleski bršljen

Brzo rastuća biljka sa karakterističnim listovima podeljenim na tri dela, efikasna je u prikupljanju toksičnih materija koje se prenose vazduhom.

Utiče na smanjenje buđi, pa je idealan za kupatilo, ali pod uslovom da imate prozor kroz koji dopire sunčeva svetlost.

Pixabay.com

Čisti vazduh i štiti od štetnog zračenja spatifilium treba redovno i obilno zalivati

Spatifilum

Sa prelepim zelenim listovima u obliku suze i krupnim belim cvetovima, spatifilium je ne samo efikasan prečišćivač vazduha, već štiti i od štetnih zračenja kompjutera i televizora.

Ne voli direktnu sunčevu svetlost, ali zato obožava vodu, pa je obilno zalivajte bar tri do četiri puta nedeljno.

Kinesko drvo novca

Sa mesnatim zelenim listovima koji mogu da narastu i 15 santimetara u prečniku, kinesko drvo novca ima gotovo svaki dom. Jedna od najefikasnijih sobnih biljaka za prečišćavanje štetnih materija iz vazduha koje dolaze iz tepiha, boja i lakova za parkete, kao i veštačkih tkanina.

Ne voli direktno sunce i zaliva se tek kada se zemlja potpuno osuši.

 

Fikus

Sa sjajnim, zelenim listovima fikus je jedna od omiljenih sobnih biljaka za dnevni boravak ili kancelariju. Uklapa se u svaki ćošak, a prikuplja štetne materije iz vazduha i zamenjuje ih sa čistim kiseonikom.

Ima tendenciju da raste u pravcu svetlosti, pa redovno okrećite saksiju kako bi zadržala pravilan oblik. Osim što čisti vazduh utiče i na smanjenje nervne napetosti, pa blagotvorno i umirujuće deluje na sve članove porodice, osim na kućne ljubimce za koje je otrovna.

Svekrvin jezik

Iako nema baš lepo ime svekrvin jezik je vrlo izdržljiva biljka koja može da raste i proizvodi kiseonik gotovo u potpunom mraku. Utiče na eliminisanje azot oksida i benzola, kao i drugih štetnih materija iz vazduha.

Prepoznatljiva je po uvrnutim, prugastim listovima nalik maču. Tolerantna je na sušu, pa ako i zaboravite da je zalijete neće joj  ništa biti. Povremeno joj samo obrišite prašinu sa listova kako bi joj pore bile čiste.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)