VAŠ LIČNI RAJ

URADI SAM BAŠTA: 18 ključnih elemenata svakog japanskog vrta

Ukoliko živite u kući sa dvorištem i želite da pretvorite svoj dom u oazu mira i spokoja, možete da transformišete svoj vrt iz običnog u japanski u svega par koraka. Portal Srećna Republika vam predstavlja 18 ključnih elemenata koji krase japanske vrtove i dajemo vam ideje kako da sami stvorite svoj raj na zemlji.

25.11.2021 17:51

URADI SAM BAŠTA: 18 ključnih elemenata svakog japanskog vrta
unsplash.com

Svako ko je ljubitelj japanske estetike stanovanja i životne filozofije zna da pravi japanski vrt pruža svim posetiocima osećaj smirenosti i ravnoteže. Za slučaj da ste vešti sa alatom i voljni da svoje vreme i kreativnost usmerite na uređenje bašte, donosimo vam 18 elemenata koji su karakteristični za japanske vrtove ali i predloge kako da rekreirate ovo u sopstvenoj režiji.

Polazeći od budističke, šintoističke i taoističke filozofije, japanski principi dizajna bašte nastoje da inspirišu mirno razmišljanje. Često kombinuju osnovne elemente biljaka, vode i stena sa jednostavnim, čistim linijama kako bi stvorili mirno mesto za odmor. Možete pozajmiti inspiraciju iz japanske baštenske estetike da unesete malo zena u svoj vrt, savetuje portal Better Homes&Gardens.

1. Veličanstveni ulaz u baštu

 

 

Koristite jednostavnu ogradu od bambusa da blokirate pogled na svet izvan vaše bašte i jasno obeležite ulaz kapijom i atraktivnim lukom. Možete čak i sami pokušati da uzgajate biljke bambusa, koje su među najbrže rastućim biljkama na svetu. Odlučite se za grudvasti tip, koji raste iz centralne kugle korena i manje je agresivan od drugih vrsta.

2. Stvorite element misterije

 

 

Ključni element japanskog baštenskog stila je pravljenje vinjeta, odnosno manjih dekorisanih celina, koje se ne mogu sve videti odjednom. Ovde vijugava staza vodi vaše oko pored kamene pagode i poziva vas da nagađate šta se nalazi iza sledećeg ugla.

3. Uzgajajte zimzelene biljke

 

 

Japanski vrtovi se često oslanjaju na suptilne razlike u boji i teksturi. Ovde četinari pružaju umirujuće nijanse zelene koje mame poglede tokom cele godine. Neki imitiraju piramidalni oblik pagode, dok su drugi uokvireni svojim niskim, raširenim granama.

4. Dopustite mahovini da raste

 

 

Mahovina predstavlja idealan zemljišni pokrivač koji odiše spokojem u vlažnim, senovitim predelima. Pošto mahovina ne podnosi baš dobro hodanje po njoj, postavite kamenu stazu među mahovinu kako biste omogućili prolaz bez oštećenja njene meke površine. Ako ne možete da uzgajate mahovinu u svom prostoru, koristite drugu vrstu podloge.

5. Napravite privatni paviljon

 

 

Napravite intiman prostor u svojoj japanskoj bašti sa čajdžinicom ili paviljonom od bambusa ili drveta. Koristite strukturu za zabavu ili za posmatranje spokojnog pejzaža.

6. Postavite pagoda stubić

 

 

Kameni fenjeri u obliku pagoda mogu da posluže za unošenje japanskog stila u malu baštu; autentični su a ne zauzimaju mnogo prostora. Oni takođe mogu da naglašavaju liniju krova čajdžinice ili natkrivenih ulaza u kapiju pored toga što pružaju šarmantan odsjaj uveče.

7. Dodajte kontrast u teksturi

 

 

Delovi japanske bašte koji se nalaze u hladovini oslanjaju se na suptilni kontrast boja i smele razlike u teksturi kako bi izazvali interesovanje. Ovde šartruzi i zelene hoste okružuju podnožje drveta, dok šarena trava Hakone čini same rubove leje mekšim i manje primetnim.

8. Napravite skulpturu od biljaka

 

 

Drveće u dizajnu japanske bašte obično se obrezuje u oblike koji otkrivaju njihovu arhitektonsku formu. Ovaj japanski javor ima intrigantan cik-cak uzorak grananja. Lučne grane sežu preko kontrastne podloge i “ogledaju se” u obližnjoj vodenoj površini.

9. Zaštitite se od zlih duhova

 

 

Legenda kaže da će vas cik-cak most u japanskoj bašti zaštititi od zlih duhova. Mit kaže da zli duhovi mogu da putuju samo pravolinijski, tako da ih jednostavan most u ovoj japanskoj bašti u dvorištu zarobljava, omogućavajući vam da od njih pobegnete na sigurno.

10. Napravite ostrvce samo za sebe

 

 

Malo ostrvo u sredini ribnjaka stvara iluziju osamljenog japanskog vrta, iako nije baš namenjeno za posetu. Sa većim prostorom i dužim rasponom na mostu, mogli biste da napravite pristupačnije ostrvo.

11. Vreme za razmišljanje

 

 

Mali bazen u kojem se možete ogledati izrazito japanski ukus bašte. Od staklenog japanskog ribarskog pluta na njegovoj površini do fontane od bambusa, japanske krvave trave, kamene pagode i stena prekrivenih mahovinom koje okružuju ribnjak, svi elementi se spajaju u izrazito azijski stil.

12. Nahranite ribice

 

 

Ribnjak sa zlatnim ribicama ili koi šaranima doneće vam sate uživanja u dizajnu japanske bašte. Zlatne ribice su izdržljivije od koi šarana, ali će obe vrste riba možda morati da prezime u zatvorenom prostoru ako živite u hladnoj klimi.

13. Pratite tok

 

 

Zvukovi kretanja vode iz vodopada doprinose umirujućoj prirodi japanskih vrtova. Ovaj potok je isprekidan sa dva vodopada i barama. Papirus, ukrasne trave i pokrivači oživljavaju samu ivicu potoka.

14. Lako oterajte domaće i divlje životinje

 

 

Ovaj pametni uređaj od bambusa je dizajniran da drži ljubimce i druge životinje podalje od bašte. Gornja bambusova cev kaplje vodu u veću, donju cev. Kada se cev napuni, težina vode izaziva lupanje o bambusovu prostirku koja leži na kamenu. Iznenadni zvuk može prepasti životinje koje se prikradaju i oterati ih.

15. Ograđen bambusom

 

 

Bambus ima mnogo upotreba u japanskim baštama: uzgaja se kao ukrasna biljka i služi kao važna strukturna komponenta. Ova ograda koristi veće izdanke bambusa kao šine i manje kao prečke vezane za rešetke kako bi pratile krivinu šljunčane staze u koju je tu i tamo umetnuto veće kamenje.

16. Ljupka šljunkovita bašta

 

 

Grabuljani šljunak koji okružuje kamenje predstavlja talasanje vode oko ostrva u dizajnu japanske zen bašte. Ova ideja japanskog kamenog vrta stvorena je za kontemplativno razmišljanje i laka je za održavanje, bilo da odaberete da koristite šljunak ili pesak kao podlogu.

17. Umetnički dodaci

 

 

Lični detalji u japanskim baštama ispred i u dvorištu treba da imaju veze sa prirodom. Uglačano kamenje u obliku jajeta poređano u činiju je dobar primer. Sa grimiznim lišćem japanskog javora u pozadini poprimaju izgled skulpture.

18. Kameno korito potoka

 

 

Jedan od principa japanskog dizajna bašte je predstavljanje. Ovde su srušene sive rečne stene ujednačene veličine pažljivo raspoređene u ovom vijugavom suvom koritu potoka kako bi se stvorila iluzija vode koja teče. Paprati i zimzeleni se prostiru duž ivice potoka i time omekšavaju njegovu „priobalnu liniju“.

Da li biste voleli da posetite neki japanski vrt u vašoj blizini? Recite nam u komentarima!

 

 

 

 

Komentari (0)