Tetka Saveta

UŽIVAJTE U OPOJNOM MIRISU: Posadite ovu neobičnu noćnu lepoticu

U pitanju je prelep cvet koji svoje latice otvara samo noću i ima izuzetno intenzivan i prijatan miris. Nekada je bio obavezan u baštama naših baka, a može da se koristi i kao rezano cveće za vaze.

21.05.2022 22:00

UŽIVAJTE U OPOJNOM MIRISU: Posadite ovu neobičnu noćnu lepoticu
Pixabay.com

Noćna frajla je cvet raskošnog mirisa koji potiče sa prostora Mediterana. Zbog osobine da latice otvara samo noću poznata je i pod imenom noćurak. Pripada istoj porodici biljaka kao žuti, peruanski noćurak koji su gajili Asteci zbog brojnih lekovitih svojstava, a koji je u Evropu donet početkom 16. veka.

 

 

U našem narodu ovaj cvet poznat je i pod imenom noćna ljubičica, jer po izgledu i mirisu podseća na ljubičicu.

U pitanju je zeljasta biljka koja ima nežno, ali razgranato, žbunasto stablo koje najčešće raste do 40 cm, mada može da se pruži i do jednog metra. Ne voli direktno sunce pa noćna frajla idealna za senovite delove vrta ili zasenčene terase.

 

Ne zahteva posebnu negu

Iako izgleda nežno i krhko u pitanju je prilično izdržljiva biljka koja će se lako prilagoditi uslovima i zemljištu. Pogodna je i za gajenje u većim saksijama ili žardinjerama, ali je tada potrebno s vremena na vreme je orezivati tokom vegetativnog perioda kako bi zadržala oblik i podmladila se.

 

 

Noćna frajla se gaji iz semena. Prilikom setve treba voditi računa da se ostavi dovoljan razmak, najmanje 30 cm, kako bi biljka imala prostora da se širi. Za uzgoj u saksijama dovoljna su samo tri semena za raskošan cvetni ukras na balkonu.

Ova biljka voli rastresito zemljište obogaćeno humusom koje je dobro drenirano, pa dodajte malo peska ili šljunka na dno kako bi drenaža bila dobra. Do nicanja prvih izdanaka redovno zalivajte, a potom čak i u vrelim letnjim danima dovoljno je zalivanje dva do tri puta nedeljno

Pixabay.com

Noćna frajla ima intenzivan i opojan miris

Opojni cvetovi raznih boja

Noćna frajla ima izdužene i ljupke cvetiće od četiri latice koji mogu biti bele, ružičaste, ljubičaste ili žute boje. Cvetovi se pojavljuju već u prvim danima leta i potrajaće do početka jeseni. Preko dana cvetovi su zatvoreni, često i smežurani. Već u suton se otvaraju šireći opojan, slatkast miris i rascvetani ostaju cele noći.

Prilikom sadnje, kako savetuju iskusni baštovani, noćna frajla se može kombinovati sa drugim cveće ili je posejte uz ivicu staze i dobićete najlepši ukras u bašti. Može da se koristi i kao rezano cveće za vazne i ni tada ne gubi svoj očaravajući miris, pa će vam cela kuća mirisati na ovaj cvet.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)