Tetka Saveta

ZABORAVITE plastiku! Čuvajte ŠAMPINJONE na ovaj način i ostaće SVEŽI danima

Da bi ostali sveži, ukusni i spremni za pripremu što duže, važno je znati nekoliko trikova za pravilno čuvanje.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

25.09.2025 07:15

ZABORAVITE plastiku! Čuvajte ŠAMPINJONE na ovaj način i ostaće SVEŽI danima
Shutterstock/ Bogdan Sonjachnyj

Šampinjoni su idealan i zasitan ručak koji se jednostavno priprema, a ukus je fantazija. Ali, oni često gube na svežini.

Ako želite da šampinjoni ostanu sveži što je duže moguće, trik je u pravilnom čuvanju. Umesto da ih ostavite u plastičnoj ambalaži u kojoj ih kupite, najbolje je da ih odmah prebacite u papirnu kesu. Papir upija višak vlage i tako sprečava stvaranje sluzi, što značajno usporava kvarenje.

Ako nemate papirnu kesu, dovoljno je da gljive obmotate papirnim ubrusima i odložite ih u činiju ili posudu koju ćete staviti u frižider.

Plastika zadržava vlagu i zato ubrzava propadanje gljiva, pa je preporuka da ih nikada ne ostavljate u njoj. Kada ih pravilno odložite, cele gljive mogu ostati sveže i do nedelju dana. Ipak, one koje su već isečene najbolje je iskoristiti u roku od tri dana, jer brže gube kvalitet i ukus.

Na ovaj način šampinjoni će duže biti sveži, hrskavi i spremni da obogate svako vaše jelo.

Shutterstock/Olena Rudo

Kako da šampinjoni ostanu što duže sveži

Dodatni savet je da šampinjone nikada ne perete pre nego što ih odložite u frižider, jer će vlaga ubrzati njihovo kvarenje. Dovoljno je da ih operete ili obrišete tek neposredno pre pripreme. Takođe, izbegavajte da ih čuvate pored namirnica sa jakim mirisom, jer lako upijaju aromu.

Ako želite da im produžite rok trajanja i na duži period, možete ih i zamrznuti. Pre toga ih očistite, po želji isecite i kratko blanširajte, pa ih spakujte u kesice ili posude za zamrzivač. Tako spremljeni šampinjoni mogu trajati i nekoliko meseci, a biće odlični za čorbe, sosove i razna kuvana jela.

Na ovaj način uvek ćete imati pri ruci sveže ili zamrznute šampinjone, spremne da obogate vašu trpezu i dodaju jelu posebnu aromu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)