Jela bez mesa

Prava srpska gibanica: Recept koji NIKAD ne razočara, evo u čemu je TAJNA

Može da se spremi unapred i da vam olakša dan

Slika Autora
byNevena Jakovljević

04.11.2025 08:01

Prava srpska gibanica: Recept koji NIKAD ne razočara, evo u čemu je TAJNA
Shutterstock/Anastasia Kamysheva

Ovo klasično tradicionalno jelo lako se prilagođava modernom tempu života: pripremljenu gibanicu možete spremiti u frižider i ispeći je sutradan za doručak, ili odmah po povratku s posla za ukusan ručak. Brzo, praktično i sigurno će oduševiti sve za stolom.

Sastojci:

  • 700 g starog zrelog sira
  • 2 kašike kajmaka (starog prevrelog)
  • 1 pavlaka
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 3 dl mineralne vode (gazirane)
  • 2 kašika masti (ili ulja)
  • so, po ukusu (zavisno koliko je slan sir)
  • ½ kg gotovih - kupovnih kora za pitu

Priprema:

Sitno izmrvite sir i stavite ga u veću posudu. Dodajte kajmak, pavlaku, jogurt i jaja, a zatim i rastopljenu mast. Na kraju, polako umešajte mineralnu vodu, postepeno, dok ne dobijete gustu, čorbastu smesu.

Probajte i po potrebi dosolite.

Podmažite i obložite pleh ili šerpu jednom korom. Ostale kore jednu po jednu umočite u smesu, ali ih samo lagano ocedite - cilj je da dobijete rastresitu, zgužvanu strukturu, a ne kompaktan sloj. Svaku pripremljenu koru slažite u pleh jednu do druge, dok ga ne popunite. Ako ostane nadeva, rasporedite ga preko kora.

Poslednju koru stavite preko složenih, izbušite je viljuškom i ostavite najmanje 30 minuta da upije nadev pre pečenja.

Shutterstock/Baloncici

Recept za gibanicu

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite gibanicu 40 do 60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Pečenu gibanicu pažljivo preokrenite na tanjir. Ako je malo prionula za dno pleha, odvojite je nožem. Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko. Gibanica je jednako ukusna i hladna.

Saveti:

Za pravu srpsku gibanicu koristite dublji pleh ili šerpu, kako bi bila deblja i sočnija.

Spakovanu, već pripremljenu gibanicu možete držati u frižideru i ispeći je sutradan za doručak ili ručak - i dalje će biti jednako ukusna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)