Ovo klasično tradicionalno jelo lako se prilagođava modernom tempu života: pripremljenu gibanicu možete spremiti u frižider i ispeći je sutradan za doručak, ili odmah po povratku s posla za ukusan ručak. Brzo, praktično i sigurno će oduševiti sve za stolom.
Sastojci:
- 700 g starog zrelog sira
- 2 kašike kajmaka (starog prevrelog)
- 1 pavlaka
- 1 jogurt
- 2 jaja
- 3 dl mineralne vode (gazirane)
- 2 kašika masti (ili ulja)
- so, po ukusu (zavisno koliko je slan sir)
- ½ kg gotovih - kupovnih kora za pitu
Priprema:
Sitno izmrvite sir i stavite ga u veću posudu. Dodajte kajmak, pavlaku, jogurt i jaja, a zatim i rastopljenu mast. Na kraju, polako umešajte mineralnu vodu, postepeno, dok ne dobijete gustu, čorbastu smesu.
Probajte i po potrebi dosolite.
Podmažite i obložite pleh ili šerpu jednom korom. Ostale kore jednu po jednu umočite u smesu, ali ih samo lagano ocedite - cilj je da dobijete rastresitu, zgužvanu strukturu, a ne kompaktan sloj. Svaku pripremljenu koru slažite u pleh jednu do druge, dok ga ne popunite. Ako ostane nadeva, rasporedite ga preko kora.
Poslednju koru stavite preko složenih, izbušite je viljuškom i ostavite najmanje 30 minuta da upije nadev pre pečenja.
Shutterstock/Baloncici

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite gibanicu 40 do 60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Pečenu gibanicu pažljivo preokrenite na tanjir. Ako je malo prionula za dno pleha, odvojite je nožem. Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko. Gibanica je jednako ukusna i hladna.
Saveti:
Za pravu srpsku gibanicu koristite dublji pleh ili šerpu, kako bi bila deblja i sočnija.
Spakovanu, već pripremljenu gibanicu možete držati u frižideru i ispeći je sutradan za doručak ili ručak - i dalje će biti jednako ukusna.
Komentari (0)