Ovo klasično tradicionalno jelo lako se prilagođava modernom tempu života: pripremljenu gibanicu možete spremiti u frižider i ispeći je sutradan za doručak, ili odmah po povratku s posla za ukusan ručak. Brzo, praktično i sigurno će oduševiti sve za stolom.
Sastojci:
- 700 g starog zrelog sira
 - 2 kašike kajmaka (starog prevrelog)
 - 1 pavlaka
 - 1 jogurt
 - 2 jaja
 - 3 dl mineralne vode (gazirane)
 - 2 kašika masti (ili ulja)
 - so, po ukusu (zavisno koliko je slan sir)
 - ½ kg gotovih - kupovnih kora za pitu
 
Priprema:
Sitno izmrvite sir i stavite ga u veću posudu. Dodajte kajmak, pavlaku, jogurt i jaja, a zatim i rastopljenu mast. Na kraju, polako umešajte mineralnu vodu, postepeno, dok ne dobijete gustu, čorbastu smesu.
Probajte i po potrebi dosolite.
Podmažite i obložite pleh ili šerpu jednom korom. Ostale kore jednu po jednu umočite u smesu, ali ih samo lagano ocedite - cilj je da dobijete rastresitu, zgužvanu strukturu, a ne kompaktan sloj. Svaku pripremljenu koru slažite u pleh jednu do druge, dok ga ne popunite. Ako ostane nadeva, rasporedite ga preko kora.
Poslednju koru stavite preko složenih, izbušite je viljuškom i ostavite najmanje 30 minuta da upije nadev pre pečenja.
                                                                                                            
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                 Shutterstock/Baloncici
                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite gibanicu 40 do 60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Pečenu gibanicu pažljivo preokrenite na tanjir. Ako je malo prionula za dno pleha, odvojite je nožem. Poslužite uz jogurt ili kiselo mleko. Gibanica je jednako ukusna i hladna.
Saveti:
Za pravu srpsku gibanicu koristite dublji pleh ili šerpu, kako bi bila deblja i sočnija.
Spakovanu, već pripremljenu gibanicu možete držati u frižideru i ispeći je sutradan za doručak ili ručak - i dalje će biti jednako ukusna.
                
                     
                                
                                        
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
Komentari (0)