Tetka Saveta

Kako je najbolje da KUVATE JAJA: Jednu grešku svi uporno pravimo, evo da li treba da idu u KIPUĆU VODU!

KUlinarska ekspertkinja Meri Frensis Kenedi Fišer istakla je dva načaina na koja ćete dobiti savršeno kuvana jaja.

Slika Autora
byAna Đelić

21.09.2025 10:30

Kako je najbolje da KUVATE JAJA: Jednu grešku svi uporno pravimo, evo da li treba da idu u KIPUĆU VODU!
shutterstock.com/ElenaKaretnikova

Kuvanje jaja je svakodnevna rutina u svakom domaćinstvu, ali se i dalje vodi polemika da li ih treba ubaciti u vodu dok je još hladna ili tek kada proključa? Iako deluje kao sitnica, način pripreme utiče na to koliko će se jaje ravnomerno skuvati, kakva će biti tekstura belanca i žumanca, pa čak i da li će se ljuska lako oljuštiti. Upravo zbog tih dilema, mnogi tragaju za savetima kulinarskih stručnjaka koji nude jednostavna rešenja.

Jedna od njih bila je i poznata američka kuvarica Meri Frensis Kenedi Fišer, čije su metode i danas aktuelne, iako ih je svetu predstavila još sredinom prošlog veka. "Cilj je da se svi delovi jajeta kuvaju jednako i u isto vreme", tvrdi jedna od najpoznatijih svetskih kuvarica, čije su metode bile popularne još sredinom prošlog veka.

Amerikanka Meri Frensis Kenedi Fišer bila je kulinarska ekspertkinja koja je preminula 1992. godine, ali njeni saveti i danas su aktuelni. Nedavno je jedna izdavačka kuća ponovo objavila njenu knjigu "How to Cook a Wolf", koja je prvi put predstavljena još davne 1942. godine. U njoj Meri, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto ih smatra pogrešnim.

Shutterstock/New Africa

Kako je najbolje kuvati jaje

Ona ističe da je izraz "kuvati jaja" zapravo netačan i da se tajna uspešne pripreme krije u tome da se jaja zapravo ne kuvaju. Objašnjava da, kada ubacite jaje u ključalu vodu, žumance ostaje sirovo, dok se belance odmah skuva. Cilj je, naglašava ona, da se svi delovi jajeta kuvaju ravnomerno.

Zbog toga nudi dve opcije za koje smatra da daju najbolje rezultate. Uz to, ovim metodama jaje će ostati meko, pa su zato idealne za one koji ne vole tvrdo kuvana jaja.

Prva je da, kako biste sprečili pucanje ljuske, jaje najpre prelijete hladnom vodom, a zatim ga ubacite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri onoliko koliko želite, a Fišer napominje da će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao u kipućoj vodi, ali će biti kvalitetnije pripremljeno.

Druga metoda je da u manjoj posudi potopite jaje u hladnu vodu, koju zatim brzo zagrevate. Čim voda proključa, jaje je gotovo i spremno za jelo. Ipak, ona priznaje da postoji i jedan nedostatak, naime ovako kuvana jaja teže se ljušte.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)