Tetka Saveta

IZGLEDA ŠAŠAVO ALI DELUJE: Neobičan trik kuvara za sprečavanje pucanja jaja prilikom kuvanja a nije sirće!

Rešena dilema da li ih treba staviti u hladnu ili vrelu vodu.

30.10.2023 14:00

IZGLEDA ŠAŠAVO ALI DELUJE: Neobičan trik kuvara za sprečavanje pucanja jaja prilikom kuvanja a nije sirće!
shutterstock.com

Kuvanje jaja čini se kao najjednostavniji način za pripremu dorčuka. Na prvi pogled reklo bi se nema neke mudrosti, stavite jaja u šerpicu, nalijete vodi i uključite da se kuvaju. Međutim, mnoge domaćice imaju problem da im jaja popucaju tokom kuvanja a belance isuri. Većina domaćica ima i dilemu da li je bolje jaja staviti u hladnu vodu pa postepeno zagrevati ili spustiti jaja u ključalu vodu. 

Profesionalni kuvari imaju odgovor na sva ova pitanja, ali i otkrivaju trik kako da vam jaja nikad ne popucaju tokom kuvanja, piše portal Able kitchen.

shutterstock.com

Rovito se kuva 6 a tvrdo kuvana jaja 12 minuta

Kako i koliko kuvati?

Većina kuvara ima neku svoju tajnu kad je u pitanju ne samo kuvanje jaja već i kako bi se ono lakše oljuštilo. Mnogi sipaju so u vodu u koju se kuvaju jaja što će, ukoliko dođe do pucanja sprečiti izlivanje belanca. Kako objašnjavaju profesionalni kuvari jaja često sadrže vazdušni mehur koji se usled toplote tokom kuvanja širi i stvara pritisak što može da dovede do pucanja ljuske.

Da bi izbegli da belance iscuri iz ljuske mnogi kuvari koriste neverovatan trik. Naime, oni na dno šerpe s vodom stave pet, šest čačkalica. Celulaoza iz čačkalica tokom kuvanja sprečava da belance isciru iz ljuske ako dođe do pucanja.

Kuvari rešavaju i dilemu da li jaje treba staviti u hladnu ili vrelu vodu. Ukoliko stavite jaje da u hladnu vodu da se postepeno zagreva proces kuvanja će trajati duže nego kad ga stavite u proključalu vodu. Nedostaci ove strategije su povećana šansa za pucanje i neravnomerno kuvanje koje dolazi sa visokim temperaturama zato je preporuka da posle pola minuta smanjite temperaturu kako bi se belance i žumanca kuvala polako i ravnomerno.

Ispiranje hladnom vodom već kuvanih jaja još jedan je trik koji se koristi kako bi se ljuska brže i lakše oljuštila. Ovaj trik zaista pomaže, posebno ako kašikom malo razbijete ljusku jer hladna voda pomaže da se ljuska lakše odvoji od jajeta.

Kako naglašavaju kuvari tajming je ključan. Meko kuvana jaja, ili rovita kako se kod nas zovu, kuvaju se u proseku 6 minuta, a tvrdo kuvana jaja duplo duže odnosno 12 minuta naravno u zavisnosti od veličine samoj jajeta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)