Odrasli

EVO ZAŠTO NIJE DOBRO JESTI ŽIVO JAJE! Čuvena nutricionistkinja otkriva sve o nezaobilaznoj vaskršnjoj namirnici, evo koliko dnevnog unosa je OPASNO!

Poznata doktorka i profesorka Jagoda Jorga u intervjuu za Srećnu republiku iznela je niz saveta kako bi trebalo da se hranimo tokom ovog vikenda.

23.04.2022 09:00

EVO ZAŠTO NIJE DOBRO JESTI ŽIVO JAJE! Čuvena nutricionistkinja otkriva sve o nezaobilaznoj vaskršnjoj namirnici, evo koliko dnevnog unosa je OPASNO!
shutterstock.com

Uskrs je svakog trenutka sve bliže. Jaja smo već uveliko ofarbali i samo čekamo ko će sutra, kada se obeležava jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pobediti u tradicionalnom kucanju. Osim toga, jedva čekamo da se "bacimo" na ukusna jela koja smo pripremali za taj dan, a ono čemu se posebno radujemo jesu slatkiši - torte, kolači, krofne, čokoladna jaja.. sve ono što sveke godine mora da se nađe na porodičnoj trpezi za oavj poseban dan.   

Međutim, kao i u pogledu mnogih stvari, postoje ograničenja i kada je u pitanju konzumiranje hrane, što posebno važi za one koji su pred Vaskrs postili. Pritom, treba imati u vidu da je izuzetno važno voditi računa o količini unosa kuvanih jaja, kojih će, kako se i očekuje, ovih dana biti u izobilju u svakom domu.   

Dr Jagoda Jorga, profesorka i nutricionistkinja, odgovorila je u intervjuu za Srećnu Republiku na nekoliko izuzetno važnih pitanja kada je posredi konzumiranje hrane tokom ovog vikenda, naglašavajući posebno prisutnost jaja u ishrani o kojima, kako je navela, i dalje postoje mnogobrojne zablude.      

shutterstock.com

Uskršnja tradicija - kucanje jajima 

Prema rečima doktorke Jorge, priča o ograničenoj upotrebi jaja odavno je prevaziđena.  

- Ja ne koristim termin "zdrava" kada govorim o jajima, već kažem da su ona dobra i visokohranljiva namirnica. Priča da se u organizam unosi svega 2 do 3 jaja nedeljno odavno je prevaziđena. To je važilo zbog zabrinutosti da jaja povećavaju holesterol budući da jedno žumance sadrži čak 200 miligrama masnoća. Vremenom je, međutim, dokazano da taj holesterol iz jaja nije onaj isti koji šteti našem telu. Recimo, mnogo je gore kada jedemo peciva - objasnila je dr Jorga.  

Prntscrn/YouTube

Dr Jagoda Jorga

Kako je istakla naša sagovornica, iako je unos žumanaca ograničen, za doručak uvek možemo da umutimo kajganu od jednog žumanceta i više belanaca, što se čak i savetuje.

- Preporuka je da se na nedeljnom nivou unese 7, do maksimalno 8 jaja. Kada to kažem, mislim na 2 manja jajeta dnevno, i to ne jedno za drugim. Nikako nije savet da se pojede više od toga. Sada je praznik kada se  jedu kuvana jaja, ali što se tiče samih belanaca, za njih važi preporuka da je moguće unositi ih čak 3-5 dnevno jer su ona sjajan izvor proteina. Belanca mogu uvek da budu dobar dodatak ishrani, posebno za one kojima je potrebno više proteina - trudnicama i deci. Sve to važi i za kuvana jaja - posavetovala je doktorka.

Budući da znamo da sportisti konzumiraju više jaja dnevno, a da neki od njih konzumiraju i živa, pitali smo profesorku Jorgu koliko je to zaista zdravo.

- Iz svežih jaja ne možemo da iskoristimo vitamin biotin zato što je on vezan za belančevine. Tek kada je jaje skuvano ili ispečeno, dakle termički obrađeno, onda biotin biva iskoristiv. Kada govorimo o ljudima koji konzumiraju živa jaja u ishrani, to ne samo što nije preporučljivo, nego je i veliki rizik za zdravlje budući da postoji mogućnost trovanja hranom. Mnoge bakterije mogu da se pojave u jajima, posebno salmonela - upozorila je ona i dodala kako višak jaja koja se polupaju za Uskrs, a koja se ne pojedu odmah, treba prepustiti kućnim ljubimcima.

Dr Jorga je istakla i to da jaja nikako ne treba mešati sa mesom.

Pixabay

Pečenje i jaja nisu kompatibilni

- Kada jedemo jaja unosimo veliku količinu proteina. Poznato je da je za Uskrs trpeza bogatija, ali moramo da vodimo računa da ne preteramo s unosom holesterola. Meso, a pogotovo crveno meso, jeste alternativa jajima. Ukoliko već koristimo tu vrstu mesa tokom obroka neophodno je da smanjimo unos jaja, ili obrnuto - naglasila je nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)