U vreme velikog posta pred Uskrs, umesto klasičnog mesa, riba je zamenila ovaj glavni obrok.
Generalno, riba je vrlo zdrava, pogotovo masna riba, i preporuka je svih svetskih nutricionista.
Prednosti ribe kao namirnice
Riba je najbolji mogući izvor Omega-3 kiselina i preporuka stručnjaka je da se upravo u ishrani učestali riba, a manje koriste suplementi ovih jedinjenja.
Takođe ona je najbolji izvor B12 vitamina. Njene prednosti su brojne, prvenstveno na razvoj moždanog sistema, što je veoma bitno kod novorođenčadi.
Trudnicama se savetuje da tokom nedelje minimalno unose 220 g do 340 g, a isti je slučaj i sa decom.
Dokazano je da riba podstiče pravilno funkcionisanje mozga i upravo zato ju je neophodno jesti tokom trudnoće. Po novim studijama, koje su počele od 2020. godine da se ispituju, i bebama se savetuje da počnu da jedu ribu, čim pređu na čvrstu hranu.
Možda vas zanima…
Starijim ljudima takođe, savetuje se da nedeljno pojedu 220 g do 280 g, nevezano za kilažu.
Ograničenja ipak postoje
Za razliku od nekih prethodnih vremena kada okeani i vode nisu bili zagađeni kao danas, riba se mogla jesti gotovo svakoga dana. Nikakvih ograničenja nije bilo.
Vremenom došlo je do velikog zagađenja okena, što je na prvom mestu dovelo do zagađenja algi.
Metil živa je otrov koji su prvo počele da apsorbuju alge. Daljim lancem ishrane time su se zarazile manje životinje, a potom i sitnije ribe koje se ovim životinjicama hrane.
Na kraju je metil živa dospela i do većih riba, koje se hrane manjim.
Sama metil živa u manjim količinama nije opasna po ljudsko zdravlje. Ipak, svakodnevnim konzumiranjem ribe bi se te vrednosti koje izazivaju trovanje, mogle višestruko uvećati.
Trovanje metil živom može uzrokovati niz bolesti.
U početnim stadijumi javlja se glavobolja i malaksalost, dok mnoga čula mogu kasnije oslabiti, poput vida i sluha. U težim oblicima ugrožen je direktno i naš moždani sistem.
Koliko negativno može da utiče na naš mozak, podjednako u velikoj opasnosti može da bude i kompletan sistem nerava koji se protežu kroz celo naše telo.
Preporuke stručnjaka
Na kraju smo ostali u nedoumici da li je dobro da konzumiramo ribu u ishrani, ili to donosi više štete nego koristi.
Stručnjaci se slažu da koristi upotrebe ribe u ishrani premašuju eventualne rizike.
Ne morate se plašiti, i momentalno skoniti ribu sa trpeze, neophodno je jednostavno ograničiti njen unos.
Preporuka je 200 do 350 grama nedeljno, dakle izuzetno je i dalje bitno da se ova hrana bogata vitaminima nađe na vašem meniju bar dva puta nedeljno.
Takođe su bila podeljena mišljenja trebamo li pre da jedemo "divlju" ribu, koja se slobodno kreće morima, ili onu iz uzgajanih ribnjaka.
Nekada je ona koja je upecana u morima bila daleko kvalitetnija, ali s obzirom na činjenicu da su se mora značajno isprljala, sada je dokazano da se jednaka količina metil žive nalazi kako u onoj ribi koja nesputano pliva okeanima, tako i u ribi iz domaćih ribnjaka, pa ni oko toga više ne morate da brinete.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)