Oko sveta

TOP 5 TURISTIČKIH DESTINACIJA ZA OVO LETO: Šta je potrebno za ulazak u svaku zemlju

Otkrivamo šta od neophodne dokumentacije morate da imate sa sobom, kako vam ne bi propao odmor!

07.04.2022 09:00

TOP 5 TURISTIČKIH DESTINACIJA ZA OVO LETO: Šta je potrebno za ulazak u svaku zemlju
Pixabay.com

Posle duge dve godine pandemije, čini nam se da na moru nismo bili ne dve, već 12 godina. Ova godina je tim više posebna jer će mnogi od nas najzad osetiti čari letovanja.

Nije neobično da je sve poskupelo, ali i dalje važi pravilo da se do Grčke ili Crne Gore sostvenim prevozom u jeku sezone može proći sa 300 evra po osobi, dok je za Egipat i Tursku zbog avionskih letova i propratnih troškova, kao i neizostavne hotelske usluge potrebno minimum 500 do 600 evra izvojiti po čoveku.  

Letnji aranžmani će prema rečima turističkih radnika ove godine biti skuplji od pet do 25 odsto.

Najmanje poskupljenje očekuje se u Grčkoj, najveće u Egiptu, a jedan od razloga je za 10 do 15 odsto skuplji avio prevoz.

Pixabay

Dugoočekivano more

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić najavio  je da će Grčka biti zemlja koja će najmanje podići cene smeštaja u predstojećoj sezoni, i to od pet do sedam odsto apartmatski, a od 10 do 15 hotelski.

Poenta jeste da ipak odvojte koji evro više za ovogodišnje letovanje.

Oseća se povratak u normalne tokove, buđenje velike želje za putovanjima i već se vidi da će 2022.godina biti jedna od boljih sezona.

Ono što neizostavno interesuje sve putnike jesu prvesntveno pandemijske mere, koje su i dalje je na snazi.

Grčka

Pixabay.com

Grčka obala

Tokom leta čak 777 grčkih ostrva je u ponudi, pre svega zbog turizma. Neka od najpopularnijih su svakako: Krit, Krf, Rodos, Tasos, Skiatos.

Ne treba zanemariti ni ponude za Lefkadu, uvek atraktivni Halkidiki, kao i sve popularniju Eviju.

Atraktivnu ponudu svake godine čini i nama najbliža Solunska i Olimpska regija, a onda i malo dalje regije Sv. Đorđa, Epira, kao i poluostrvo Peloponez. Svaki deo je atraktivan i poseban, prožet istorijom koja je sastavni deo života Grka.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza.

Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

  • sa Bugarskom:  Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi
  • sa Servernom Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani
  • sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia,  Mavromati
  • sa Turskom: Kastanjez i Kipi

Pixabay.com

Grčka ulica

U Grčku možete da uđete uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata KOVID-19, tačnije nekog od sledećih sertifikata:

a) Sertifikat o vakcinaciji, koji je važeći najmanje 14 dana od dana vakcinacije protiv virusa KOVID-19, i ne više od 9 meseci nakon završetka druge doze vakcinacije, kao i bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili treću ili buster dozu.

b) Sertifikat o preležanoj bolesti KOVID-19, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom. Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje 14 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

c) Negativan RT-PCR test, koji nije stariji od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativan antigenski test, da nije nije stariji od 24 časa pre ulaska u Grčku na prisustvo virusa KOVID-19, piše na Ministarstvu spoljnih poslova.

Deca do pet godina mogu slobodno da uđu u ovu zemlju.

Ukinuto je i popunjavanje PLF obrazca od marta ove godine.

Pixabay.com

Grčka obala

- Sve destinacija će ove godine krenuti ranije sa letovanjima nego što je to bio slučaj poslednjih par godina, a razlog je što ljudi na primorju hoće što pre da počnu da rade. Ima velikog interesovanja. Pojedinci se sada raspituju i za letovanja u aprilu i maju, kada možda i nema dovoljno mogućnosti za kupanje, ali će moći da se odmaraju, šetaju, provode, kupaju u hotelskim bazenima i koriste druge mogućnosti odmora - rekao je Aleksandar Seničić direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta).

- Vodiće se računa o ulasku u barove, restorane, prodavnice i druge zatvorene prostore, ali će od maja sve da bude svedeno na minimum, što će olakšati putovanja - navodi Seničić.

Sopstevim prevozom možete u Neos Maramaros, recimo za 285 evra po sobi, dok možete i u hotele sa 4 zvezdice za 600 evra.

Turska

Pixabay.com

Turska

Turska je očaravajuća zemlja, čija se lepota oslikava u kontrastima, tradiciji, kulturi i dugačkoj istoriji. Destinacija koja iz godine u godinu nudi bogatu ponudu za odmor kao iz snova. Nalazi se u zagrljaju 4 mora, koja zapljuskuju hiljadama kilometara duge, zlatne peščane plaže.

Avio-letovi vas tokom cele sezone vode do najpopularnijih letovališta Antalijske rivijere, Bodruma i Marmarisa, a ukoliko se naoružate dobrim strpljenjem moguće je stići i autobusom ili u sopstvenoj režiji.

Za ulazak u Tursku potrebno

Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:

  • sertifikat o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine, s` tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata
  • negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
  • potvrda o preležanom KOVID-19 virusu, koja nije starija od 6 meseci

Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u Tursku.

Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u zemlju, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

Tokom aprila moguće je otići avionom 7 dana u Tursku po ceni od 545 evra.

Egipat

Pixabay.com

Piramide Egipat

Egipat je pravi dar u prostranstvu peščane pustinje Sahare. Zapanjujuća je istorija zemlje u kojoj je pre 5000 godina rođena civilizacija, mistika Afrike i prelepa tirkizna boja mora su ono što iznova fascinira posetioce ove zanimljive destinacije. Brojni raskošni hoteli raspoređeni su u više letovališta, široke cvetne bašte, hlad pod razigranim palmama, sve je to ono što pruža potpuni užitak na letovanju u Egiptu.

Najpopularnija letovališta su Hurgada i Šarm el Šeik.

Srbija i Egipat imaju vizni režim. On se odnosi na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Egipta do 90 dana.

Uslov ulaska u Egipat

Pixabay.com

Egipat obala

Dozvoljen je ulazak u Egipat putnicima sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa KORONA-19.

Sertifikat o vakcinaciji i revakcinaciji izdatoj od strane državne, medicinske institucije, treba da sadrži QR kod, uz uslov da je prošlo 14 dana od kompletne imunizacije (revakcinacije), a odobravaju se vakcine koje je odobrila i Svetska zdravstvena organizacija: fajzer, astrazeneka, moderna, sinofarm, sputnik, ili 14 dana nakon prijema prve doze "Johnson & Johnson" vakcine. 

Testiranje je obavezno za sve, izuzev za decu uzrasta do 12 godina.

Najjeftine letovanje u Hurgadi je moguće već od 380 evra po osobi u hotelima sa tri zvezdice, i do 685 evra u prosečnim hotelima sa pet zezdica.

Italija

Pixabay.com

Italija obala

Teško je izdvojiti po nečemu Italiju, kada se zna da je to zemlja umetnosti, muzike, mode. To su samo neke od stvari po kojima je ona poznata, a da bi se bolje upoznala ova prelepa mediteranska zemlja, morate izdvojiti vreme i otići na letovanje baš u Italiju. Geografski, podeljena je na Severnu, Centralnu, Južnu Italiju i ostrva.

Neophodna dokumentacija za ulazak u Italiju:

  • digitalni obrazac za praćenje putnika tzv. “Passenger Locator Form”, i to u digitalnoj ili papirnoj formi
  • zeleni sertifikat KOVID-19, sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU: fajzer, moderna, astrazeneka, "Johnson & Johnson", novavaks , ILI sertifikat o preležanoj bolesti ILI negativni PCR test, ne stariji od 72 sata ILI negativni antigenski test, ne stariji od 48 sati, kao i drugi sertifikat o vakcinaciji priznat u Italiji

Pixabay.com

Italija noću

Prihvataju se kombinacije vakcina, s` tim da je merodavna poslednje primljena vakcina.

Period važenja je maksimalno 6 meseci tj. do 180 dana od primanja poslednje doze, a isti period se prihvata i kada je reč o preležanoj bolesti.

Obaveza posedovanja jednog od navedenih sertifikata ne primenjuju se na decu mlađu od 6 godina.

Prosečna cena letovanja je od 359 evra do 500 evra, dok cena raste za avinoski i hotelski smeštaj.

Crna Gora

Pixabay.com

Crna Gora

Crna Gora je popularna destinacija mnogih turista. Letovališta ove susedne zemlje zapljuskuje Jadransko more, a ona je poznata po jedinstvenim plažama, malim uvalama i tirkiznoplavim morem, sa mediteranskom klimom koju odlikuju sunčani dani. Crnogorska obala ima više regija, a to su: Boka Kotorska, Budvanska rivijera, Barska rivijera i Ulcinjska rivijera.

Za ulazak u CG potrebna dokumentacija:

  • Potvrda o vakcinacijii, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze)
  • Negativan PCR test na KOVID-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan  PCR test na KOVID-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana
  • Negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati
  • Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina

Sem ako ne putujete sa decom, u Crnoj Gori je najpovoljnije smeštaj naći na licu mesta, po dolasku na samu željenu destinaciju, gde će vas lokalni meštani obasuti brojnim ponudama, kako apartmanskog tako i hotelskog smeštaja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)