Tetka Saveta

KAKO DA VAM TRAVNJAK BUDE KAO TEPIH I ZELENE BOJE KAO IZ BAJKE? Tajna je u jednom sastojku iz vaše KUHINJE

Jedan začin je dovoljan da sačuvate svoj travnjak od propadanja, naveo je ekspert za baštovanstvo, ali i otkrio kako da se zaštitite od najezde mrava i puževa.

05.05.2022 18:00

KAKO DA VAM TRAVNJAK BUDE KAO TEPIH I ZELENE BOJE KAO IZ BAJKE? Tajna je u jednom sastojku iz vaše KUHINJE
Pixabay.com

Kada su upitali Britance u čemu je tajna njihovih savršenih travnjaka, oni su odgovorili: „Posejete najkvalitetnije seme, zalivate, kosite, pa opet zalivate i tako 100 godina“.

Šalu na stranu, svako želi da u svom dvorištu ima savršen travnjak kao iz bajke. Kako otkrivaju stručnjaci za hortikulturu to se može postići samo jednim sastojkom koji svako od nas ima u svojoj kuhinji.

Pixabay.com

Vaš travnjak će biti kao iz bajke uz upotrebu cimeta koji sprečava propadanje trave

Začin koji divno miriše

Naime, kako je objasnio stručnjak za travnjake Džo na svom veb sajtu tajna je u cimetu.

- Verovali ili ne, ovaj začin ima jaka antigljivična svojstva i sposoban je da spreči širenje bolesti. Cimet ima sposobnost da upija vlagu koja je neophodna gljivicama da bi se razmnožavale i širile. Uz to i divno miriše – rekao je on, a prenosi britanski San.

 

 

Prema njegovim rečima, gljivična oboljenja su glavni uzrok zbog čega trava ne raste podjednako, gubi boju a travnjak u vašem dvorištu izgleda, pa ne baš onako kako biste vi to želeli.

Međutim, on nije naveo kolika količina cimeta je potrebna za prosečno dvorište, niti na koji način se upotrebljava.

Pixabay.com

Uz zalivanje neophodno je i redovno košenje trave za lep travnjak

Zaštita od mrava i puževa

Džo, na svom sajtu koji se bavi uređenjem i održavanjem travnjaka, dao je još nekoliko korisnih saveta za negu trave, ali i kako da se zaštitite od najezde mrava i puževa koji mogu da nanesu ogromnu štetu vašem travnjaku.

 

 

Između ostalog, kako je napisao, umesto da bacite talog od kafe možete da iskoristiti i posuti po svom travnjaku kako biste sprečili pojavu neželjenih gostiju kao što su mravi ili puževi koji mogu da oštete travu.

Za zaštitu biljaka od ovih mekušaca može da posluži i sitno izmrvljena ljuska od jajeta koju ćete posuti oko cveća i na taj način sprečiti najezdu puževa.

Komentari (0)