Tetka Saveta

DVORIŠTE KAO IZ BAJKE: Jednostavni koraci kako da zasadite savršen TRAVNJAK!

Donosimo vam praktične savete kako da ispred svog doma napravite prirodnu oazu za svakodnevno uživanje.

12.04.2022 10:00

DVORIŠTE KAO IZ BAJKE: Jednostavni koraci kako da zasadite savršen TRAVNJAK!
unplash

O uređenju kuće se veoma lepo brinete, ali dvorište nikako da dođe na red. Ne bacaju vam se pare na baštovane koji bi održavali vaš mali raj i radije biste ipak sami zasukali rukave i lepo ga sredili. Ali kako? To i nije tako loša ideja jer trebalo bi da znate da vam posebni resursi i finansije nisu potrebni, ali je više radne akcije i te kako poželjno. Mnogi će se složiti sa tim da održavanje travnjaka podrazumeva samo redovno košenje i zalivanje. Ali ipak, najpre ga morate srediti kako biste ušli u tu jednostavnu rutinu koja vam kasnije neće oduzimati mnogo vremena. A svom radu i rezultatima divićete se svakog dana ispijajući kafu ili zalivajući baštensko cveće u toj lepoti.

unplash

Lepo dvorište sa uređenom travom krasi dom

Očistiti i pripremiti teren

Prvo i osnovno pravilo jeste da očistite površinu od kamenja, otpada i drugih sitnih biljaka. Zemlja mora biti dobro usitnjena kako bi se ceo proces odradio kako treba, pa je neophodno i poravnati neravnine, odnosno preorati zemljište i izgrabuljati ga. To ćete najbolje učiniti motokultivatorom. Ukoliko želite da vam travnjak napreduje, potrebno vam je bar dvadesetak centimetara kvalitetne zemlje.

Odabrati seme

Trava se seje na prethodno dobro usitnjenom i izriljanom zemljištu. Najbolji period za setvu je mart ili kraj aprila. Kasnije se ne preporučuje jer jako sunce i vlaga nepovoljno utiču na kvalitet trave. Seme možete nabaviti u poljoprivrednim apotekama ili specijalizovanim radnjama opremljenim najraličitijim vrstama trave - parkovska trava, trava za terene, bašte, za priobalna područja i slično.

Setva

Ovo je najvažniji deo procesa. Setvu treba sprovesti tako da se po zemljištu seme razbacuje ujednačeno i tako da ne ostanu nepokriveni delovi. Kada se završi taj proces, potrebno je seme ukopati, što se najbolje čini grabuljom. Seme treba da bude na dubini od jednog do dva centimetra kako bi izniklo brže i kvalitetnije. U suprotnom, dublje ukopavanje onemogućiće mu da iznikne.

Zalivanje

Zalivanje je sledeći postupak i ne bi trebalo nikako upotrebljavati mlaz vode, već sistem za raspršivanje koji će ravnomerno zalivati svaki deo travnjaka. Međutim, ugrađeni sistem za zalivanje vam nije neophodan jer danas postoji mnogo pristupačnih uređaja za zalivanje travnjaka.

unplash

Postoje sistemi za navodnjavanje, ali oni vam nisu neophodni pored velikog izbora uređaja za zalivanje

Kosidba

Za oko desetak dana pojaviće se prve vlati trave, a kosidbu možete sprovesti kada one dostignu visinu od deset centimetara. Za kosidbu je najbolje da odaberete laganu električnu kosilicu koja će lepo da odseca travu, a ne da je čupa iz korena. Poželjno je kositi dva do tri puta mesečno, u zavisnosti od vremenskih prilika, a ukrasni travnjaci zahtevaju to i češće - dva puta nedeljno. Stabljika trave vremenom jača i postaje otpornija.

unplash

Redovna kosidba je jedan od najvažnijih postuapaka u stvaranju idealne travnate površine

Postavljanje travnatog tepiha

Mnogi će se složiti da je ovo možda skuplja i zahtevnija investicija, ali je daleko praktičnija. Sadnja, odnosno postavljanje travnatog pokrivača, štedi vam vreme, posebno kada je u pitanju čekanje da trava nikne nakon klasičnog sejanja. Takođe, izbegavaju se i sve druge poteškoća koje se mogu javiti u procesu ručne setve, kao na primer to da ljubimci gaženjem pokvare vaš rad ili da vremenske neprilike unište setvu.

Velika prednost u odnosu na klasičnu setvu jeste što je ovakav travnjak već formiran i ne zahteva neke dodatne radnje. Proces postavljanja je sličan kao kod setve, važno je da teren bude dobro pripremljen i da zemlja bude dobro raskopana i izriljana, u suprotnom, trava ćerzo da se osuši i neće se povezati sa podlogom. Travnati tepih zahteva obilnije i intenzivnije zalivanje nego kod klasične setve.

S početkom proleća neophodno je i đubrenje zato što su travi potrebni azot, fosfor i kalijum kao razne mešavine travnatih đubriva. To svakako možete da nabavite u poljoprivrednoj apoteci, a na pakovanju je naznačen način upotrebe.

Koji god način setve odabrali, klasično ili postavljanjem već formirane travnate površine, važno je ceo proces ispratiti do kraja, po koracima kako je predviđeno. Nesumnjamo je da ćete uživati u divnom pogledu svakog jutra, na prelepe divne boje koje će vas okruživati. O vašem radu za koji ste se zauzeli sami, bez angažovanja trećeg lica ne moramo posebno isticati. Jednostavno ćete uživati u plodovima svog rada i u lepoti koju ste sami stvarali. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)