Stigla je sezona višanja koje su savršene za jelo, za kolače, sladolede, kompote, slatko, džem, ali i za čuveni liker višnjevaču. Ovo voće obiluju antioksidansima, vitaminom C i vlaknima što ih čini savršenim letnjim izborom voća.
Ali, jedna stvar svima pokvari uživanje - vađenje koštica. Svako ko je barem jednom čistio višnje zna koliko sok od ovog voća može biti nezgodan i koliko se fleke teško skidaju. Prilikom čišćenja sok najčešće prska i curi na sve strane. Međutim, da li ste znali da vam za čišćenje višanja od koštica treba samo jedna flaša.
Trik je vrlo jednostavan, nema prska nja soka, niti fleka od višanja. Snimak čišćenja višanja od koštica uz pomoć flaše pojavio na Jujtjubu (Youtube) i izazvao oduševljenje, ali i 5,3 miliona lajkova. Kako se vidi na snimku potrebna vam je flaša sa uskim grlom (od soka ili piva) drveni štapić za ražnjiće ili drvena čačkalica.
Stavite višnju na vrh flaše tako da se zadrži na otvoru. Uzmete drveni štapić i lagano pritisnete sredinu višnje. Koštica ispada pravo u flašu bez prskanja i nereda! U flaši ostaju sve koštice, a višnje su uredno očišćene, sočne i spremne za konzumiranje ili kolače.
Da biste izbegli prskanje soka prilikom čišćenja višenja birajte čvršće plodove. Prezrele višnje su previše mekane i lako se raspadaju. Ohladite ih pre čišćenja tako će biti čvršće, a i manje će curiti sok dok ih bušite. Koristite rukavice ili nanesite malo ulja na ruke zato što višnje ostavljaju jake crvene mrlje koje se teško skidaju sa kože i noktiju.
Isti trik sa flašom funkciniše i za trešnje. Dobra strana je što su trešnje čvršće od višanja, pa će se i lakše čistiti i manje prljaju ruke. Mana im je što su ove godine preksupe i cena na pijacama ide i preko 1.000 dinara za kilogram, tako da se malo ko ove godine najeo trešanja.
Komentari (0)