Pupinova pita, nazvana po poznatom srpskom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, predstavlja tradicionalni desert koji je postao omiljen širom Srbije. Ovaj kolač je svoje ime dobio u čast Pupina, kao simbol spoja naučne preciznosti i domaće kulinarske tradicije. Sa jednostavnim sastojcima i bogatim ukusom, Pupinova pita je idealan dodatak svakoj trpezi, bilo da je reč o porodičnom okupljanju ili svečanoj prilici.
Sastojci:
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil:
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- polovina kašičice vanilinog šećera
Dekoracija:
- šećer u prahu
Priprema:
Šljive oljuštiti i izvaditi koštice. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita tekstura. U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna. Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu koru. Prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.
Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
Pećnicu zagrejte na 180°C.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre sečenja i serviranja.
Prijatno!
Komentari (0)