Kada vam se prijede nešto slatko, a u kući nemate ništa što biste jeli, predlažemo vam čokoladni kolač. Spolja hrskav, a iznutra se topi, a uz dodatak sladoleda biće bolji nego kupovni. Za ovaj divan recept ne treba vam mnogo sastojaka, a ni truda, a ukus je nivo više. Sa sledećim receptom snaći će se i početnici.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g kristal šećera
- 100 g braon šećera
- 120 g putera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 20 g kakao praha
- 70 g brašna tip 400
- 1 kašika vanila ekstrakta
- prstohvat soli
Priprema:
U čistu posudu razlupajte četiri jaja i dodajte 200 grama kristal šećera. Sipajte i braon šećer, a onda umutite penasto mikserom. U šerpu nalijte vodu i stavite na ringlu da se greje. Ostavite da provri i sklonite je sa ringle. Preko šerpe stavite posudu, a u nju kocku putera i čokoladu za kuvanje koju ste prethodno rukama izlomili kako bi se pre rastopila. Dok se sastojci tope mešajte ručnom mutilicom brzim pokretima. Kada su se rastopili dodajte smesi od jaja i šećera. Izmešajte smesu žicom. Dodajte kakao prah i brašno. Sjedinite sve dok ne postane glatko. Za kraj, dodajte kašiku vanila ekstrakta i prstohvt soli kako bi se ukusi pojačali. Ponovo sve sjedinite, a onda je testo spremno.
Pleh za pečenje nauljite malo, a onda preko ulja stavite papir za pečenje. Sipajte dobijeno testo. Izravnajte kašikom. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Ostavite ga na kratko da se ohladi.
Uživajte!
Komentari (0)