Slatkiši

LJUBIČASTI ČOKO-KOLAČ BEZ PEČENJA: Savršena kombinacija voća i čokolade, očas posla!

Idealna poslastica koja će zadovoljiti i one najprobirljivije.

28.05.2024 08:00

LJUBIČASTI ČOKO-KOLAČ BEZ PEČENJA: Savršena kombinacija voća i čokolade, očas posla!
Instagram-printscreen-natalija_mysticcakes

Neodoljivi ljubičasti čokoladni kolač obećava pravu rapsodiju ukusa svim sladokuscima koji uživaju u voćnim poslasticama, ali i onima koji obožavaju čokoladu. Uz sočan voćni krem i glazuru od bele čokolade, ovaj desert će vas oduševiti jedinstvenom kombinacijom ukusa.

Sastojci:

Za fondan:

  • 250 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • kašičica arome vanile
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 100 g margarina
  • 400 g drobljenog keksa

Za krem od borovnice i kupine:

  • 450 g borovnica i kupina 
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • sok od pola limuna
  • kesica želatina od 10 g
  • 250 g sira Mascarpone Galbani
  • 200 ml slatke pavlake

Za glazuru od bele čokolade:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 250 g bele čokolade

Priprema:

Podloga:

Zagrejte mleko, šećer i aromu vanile u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte izlomljenu čokoladu i margarin i mešajte dok se sve ne istopi. Kada provri skloniti sa vatre. Odmah dodajte izlomljen keks i dobro promešajte. Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, lagano nauljite dno da se smesa ne zalepi i sipajte smesu. Stavite u frižider dok pripremate krem.

Krem od borovnice i kupina:

Borovnice i kupine stavite u šerpu, dodajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na srednju vatru i kuvajte 5-10 minuta dok voće ne omekša. Uklonite sa vatre i procedite da uklonite koštice i kore. Pomešajte želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Otopiti na najnižoj vatri i umešati u toplo voćno kašasto testo. Ostavite da se ohladi.

Mascarpone sir stavite u činiju i mešajte dok ne postane penast. Dodajte mlaku voćnu pulpu i dobro izmešajte mikserom na najmanjoj brzini. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u šlag srednje čvrstine, pa ručno umešajte u sir sa voćem. Nanesite krem na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u frižider najmanje sat-dva.

Glazura od bele čokolade:

Slatku pavlaku zagrejte do ključanja, pa sklonite sa ringle. Dodajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, ostavite minut-dva, pa mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dobijete glatku i sjajnu glazuru. Ohlađeni ljubičasti krem prelijte i poravnajte. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)