Neodoljivi ljubičasti čokoladni kolač obećava pravu rapsodiju ukusa svim sladokuscima koji uživaju u voćnim poslasticama, ali i onima koji obožavaju čokoladu. Uz sočan voćni krem i glazuru od bele čokolade, ovaj desert će vas oduševiti jedinstvenom kombinacijom ukusa.
Sastojci:
Za fondan:
- 250 ml mleka
- 3 kašike šećera
- kašičica arome vanile
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g margarina
- 400 g drobljenog keksa
Za krem od borovnice i kupine:
- 450 g borovnica i kupina
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- sok od pola limuna
- kesica želatina od 10 g
- 250 g sira Mascarpone Galbani
- 200 ml slatke pavlake
Za glazuru od bele čokolade:
- 100 ml slatke pavlake
- 250 g bele čokolade
Priprema:
Podloga:
Zagrejte mleko, šećer i aromu vanile u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte izlomljenu čokoladu i margarin i mešajte dok se sve ne istopi. Kada provri skloniti sa vatre. Odmah dodajte izlomljen keks i dobro promešajte. Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, lagano nauljite dno da se smesa ne zalepi i sipajte smesu. Stavite u frižider dok pripremate krem.
Krem od borovnice i kupina:
Borovnice i kupine stavite u šerpu, dodajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na srednju vatru i kuvajte 5-10 minuta dok voće ne omekša. Uklonite sa vatre i procedite da uklonite koštice i kore. Pomešajte želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Otopiti na najnižoj vatri i umešati u toplo voćno kašasto testo. Ostavite da se ohladi.
Mascarpone sir stavite u činiju i mešajte dok ne postane penast. Dodajte mlaku voćnu pulpu i dobro izmešajte mikserom na najmanjoj brzini. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u šlag srednje čvrstine, pa ručno umešajte u sir sa voćem. Nanesite krem na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u frižider najmanje sat-dva.
Glazura od bele čokolade:
Slatku pavlaku zagrejte do ključanja, pa sklonite sa ringle. Dodajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, ostavite minut-dva, pa mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dobijete glatku i sjajnu glazuru. Ohlađeni ljubičasti krem prelijte i poravnajte. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Komentari (0)