Gabon torta je nekada bila vrlo popularan desert na prostoru bivše Jugoslavije. Bogata čokoladna poslastica pravila se za praznike, rođendane i sve vrste slavlja. Priprema se bez brašna, svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus budi sećanje na detinjstvo. Nije poznato odakle potiče recept i ime ove torte, ali starije generacije je i danas pamte.
Ovu preukusnu poslasticu od čokolade i lešnika pravile su naše bake kad su htele da počaste svoje unuke preukusnom domaćom tortom. Kao i većina starinskih poslastcai ovatorta se sastoji od korice i kremastog fila, ali nemojte da vas to obeshrabri. Jednostavnije je nego što mislite.
Srećna republika vam poklanja starinski recept za gabon tortu koja je bila omiljeni slatkiš u bivšoj Jugi.
Sastojci:
Kore (prave se tri )
- 15 belanaca
- 300 gr pečenih lešnika
- 150 gr šećera
- 3 kašike fila (zato se pravi prvi)
Fil:
- 200 gr maslaca
- 15 žumanaca
- 150 gr šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 300 gr mlečne čokolade
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari. Posle 15 minuta dodajte čokoladu i kuvajte da se čokolada ne istopi. Odvojite 3 kašike fila, ostavite da se ohladi pa mu dodajte umućen puter.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku i sjedinite s filom. Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite 3 kalupa prečnika 26 cm. Ako nemate kalupe možete kore mutiti posebno i peći jednu po jednu.
Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešajte lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa. Pecite oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade.
Filujte tortu tako da fila bude i za oblaganje cele torte, pa ukrasite po želji.
Komentari (0)