Slatkiši

STARINSKA GABON TORTA OMILJENI SLATKIŠ U BIVŠOJ JUGI: Bez trunke brašna, topi se u ustima i budi sećanje na detinjstvo

Ova preukusna poslastica od čokolade i lešnika pravila se za razna slavlja.

09.05.2024 06:01

STARINSKA GABON TORTA OMILJENI SLATKIŠ U BIVŠOJ JUGI: Bez trunke brašna, topi se u ustima i budi sećanje na detinjstvo
Shutterstock

Gabon torta je nekada bila vrlo popularan desert na prostoru bivše Jugoslavije. Bogata čokoladna poslastica pravila se za praznike, rođendane i sve vrste slavlja. Priprema se bez brašna, svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus budi sećanje na detinjstvo. Nije poznato odakle potiče recept i ime ove torte, ali starije generacije je i danas pamte. 

Ovu preukusnu poslasticu od čokolade i lešnika pravile su naše bake kad su htele da počaste svoje unuke preukusnom domaćom tortom. Kao i većina starinskih poslastcai ovatorta se sastoji od korice i kremastog fila, ali nemojte da vas to obeshrabri. Jednostavnije je nego što mislite.

Srećna republika vam poklanja starinski recept za gabon tortu koja je bila omiljeni slatkiš u bivšoj Jugi.

Sastojci:

Kore (prave se tri )

  • 15 belanaca
  • 300 gr pečenih lešnika
  • 150 gr šećera
  • 3 kašike fila (zato se pravi prvi)

Fil:

  • 200 gr maslaca
  • 15 žumanaca
  • 150 gr šećera 
  • 250 ml slatke pavlake
  • 300 gr mlečne čokolade

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari. Posle 15 minuta dodajte čokoladu i kuvajte da se čokolada ne istopi. Odvojite 3 kašike fila, ostavite da se ohladi pa mu dodajte umućen puter.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku i sjedinite s filom. Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite 3 kalupa prečnika 26 cm. Ako nemate kalupe možete kore mutiti posebno i peći jednu po jednu.

Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešajte lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa. Pecite oko 20 minuta. Ostavite da se ohlade.

Filujte tortu tako da fila bude i za oblaganje cele torte, pa ukrasite po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)