Baklava je jedan od najomiljenijih kolača u Srbiji. Izuzetno je ukusan, ali je za njegovu pripremu potrebno dosta vremena. Slaganje kora ili uvijanje u trouglove može da bude prilično dosadan posao. Međutim, ako vam se jede ovaj slatkiš, a nemate vremena za njegovu tradicionalnu pripremu, onda je za vas recept za lenju baklavu.
Pravi se bez kora i gotova je bukvalno za nešto više od pola sata, a dobićete izdašan, sočan i preukusan kolač koji svima uspeva. Ukus ove baklave će oduševiti i najprobirljivije sladokusce. Srećna republika vam poklanja recept za lenju baklavu bez kora.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1,5 čaša griza
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2,5 čaša mlevenih oraha
- 1/2 čaše seckanih oraha
- 1 šaka badema za ukrašavanje
Preliv:
- 1,5 čaša šećera
- 3 čaše vode
- 1 vanilin šećer
- 1 manji limun
Priprema:
Pre nego što počnete pripremu kolača najpre napravite preliv kako bi se dobro ohladio dok se kolač peče. U dublju posudu sipajte vodu, običan i vanilin šećer, te dodajte na kolutove isečen limun. Kad smesa provri pustite da ključa dva do tri minuta i sklonite sa ringe.
U dubljoj posudi umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke - griz, brašno pomešano sa praškom za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe, mleko i malo ulja. Sve dobro izmešajte varjačom da se smesa ujednači, pa sipajte u podmazan pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko 35 minuta na 180 stepeni.
Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom iz koga ste izvadili kolutove limuna, ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider. Isecite na kocke, po želji ukrasite bademom i poslužite.
Komentari (0)