Ova lagana i osvežavajuća čokoladna markiza torta sa piškotama idealna je za sve prilike - bilo da slavite rođendan, pravite desert za goste ili jednostavno želite da obradujete sebe i svoje najmilije. Ne peče se, priprema je jednostavna, a ukus je bogat i kremast zahvaljujući kombinaciji čokolade, jaja i laganog šlaga. Piškote umočene u mleko sa rumom daju torti savršenu sočnost i aromu. Najbolje od svega - torta se pravi unapred i preko noći se steže u frižideru, što je čini praktičnom i neodoljivom slatkom poslasticom.
U nastavku pogledajte recept za markiza tortu.
Sastojci:
- 250 g margarina
- 250 g čokolade za kuvanje
- 7 jaja
- piškote
- malo mleka
- malo ruma
- 200 g šećera
- šlag ili glazura od čokolade
Priprema:
Kalup za tortu obložite aluminijumskom folijom. Piškote kratko umočite u mleko sa dodatkom malo ruma, pa ih poređajte po dnu i stranicama kalupa tako da formiraju osnovu i "zidove" torte.
Otopite čokoladu. Razdvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca penasto umutite sa šećerom. U smesu sa žumancima dodajte otopljenu čokoladu i omekšali margarin, a potom pažljivo umešajte sneg od belanaca kako bi fil ostao lagan i vazdušast.
Dobijenu smesu sipajte u kalup preko piškota. Tortu ostavite da odstoji u frižideru preko noći, kako bi se lepo stegla.
Kada se torta ohladi i stegne, prevrnite je pažljivo na tacnu, skinite foliju i premažite je šlagom ili glazurom od čokolade po želji.
Uživajte!
Komentari (0)